Vodenje bolnika s srčnim popuščanjem

Srčno popuščanje je resno obolenje, kjer srce ne prečrpava dovolj krvi za potrebe telesa, kar povzroča nabiranje tekočine v pljučih in ostalih delih telesa. Če je pravočasno odkrito in ustrezno zdravljeno, imajo lahko bolniki prav tako dolgo in kvalitetno življenje (Lainščak, b.l.).

Do srčnega popuščanja pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki najpogosteje nastane ob srčnem

infarktu ali zaradi vnetja srčne mišice, manj pogosto pa zaradi zvišanega krvnega tlaka, bolezni zaklopk ali drugih bolezni srčne mišice. Vzroka srčnega popuščanja nemalokrat ne ugotovimo. Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi (Poglajen, Šebeštjen, Okrajšek, Andročec, Vrtovec, 2012).

Srčno popuščanje nastane zaradi trenutnih ali preteklih zdravstvenih težav, ki poškodujejo ali preobremenijo srce, in to so:

·         Srčni infarkt

·         Bolezen koronarnega žilja

·         Visok krvni pritisk

·         Bolezni srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice in vnetja ter pripojene okvare srca

·         Pljuča, ledvice (Lainščak, b.l.).

Problem z vidika zdravstvene nege:

Srčno popuščanje je kronična bolezen, gre za maligno stanje z veliko obolevnostjo in umrljivostjo, ki predstavlja v razvitem svetu velik zdravstveni, socialni in ekonomski problem. Srčno popuščanje je eden poglavitnih razlogov za hospitalizacijo v razvitem svetu, pogosto so potrebne ponovne hospitalizacije, temu sledijo tudi veliki stroški zdravljenja. Pacienti s srčnim popuščanjem pogosto potrebujejo hospitalno in ambulantno, celostno, individualno in kontinuirano obravnavo, skupno sodelovanje zdravstvenih negovalnih in ce je potrebno tudi vključitev strokovnjakov z drugih podrocij (multidisciplinarni timi) ter seveda tudi pacientov in njihovih svojcev (Žagar, 2003).

Srčno popuščanje se lahko pojavi pri vsakem srčnem pacientu, vendar je pogostejše pri starejših pacientih. V starostnem obdobju po šestdesetem letu srčno popuščanje prizadene skoraj vsakega tretjega starostnika. Gre torej za zelo razširjeno bolezen, ki resno spremeni kakovost življenja (Žagar, 2003).

[wp_ad_camp_1]

 

Kritično mnenje:

Menim, da je na kliniki Golnik zelo dobro poskrbljeno za paciente, ki imajo srčno popuščanje. Sama sem se s pacientom, ki je imel diagnozo srčno popuščanje udeležeila šole srčnega popuščanja, kjer je medicinska sestra najprej s pacientom rešila anketni vprašalnik, nato pa mu razložila kaj to srčno popuščanje sploh je, vzroki za nastanek te bolezni, koliko je v Sloveniji obolelih za to boleznijo, na kaj mora biti pozoren, kdaj mora takoj obiskati zdravnika ter katerim stvarem se mora izogibati. Pacient ni vedel ničesar o svoji bolezni, zato mu je medicinska sestra prijazno in razumljivo vse razložila. Priporočljivo bi bilo tudi da bi bili s pacientom svojci, da bi tudi oni to slišali, saj je to zelo pomembno in bi se tako tudi oni kaj naučili.

 

Literatura:

Lainščak M. (b.l.) Ali vaše srce popušča. Ljubljana: Delovna skupina za srčno popuščanje

Poglajen G., Šebeštjen M., Okrajšek R., Andročec V., Vrtovec B. (2012). V skrbi za vaše zdravje – Srčno popuščanje. Ljubljana: Klinični oddelek za kardiologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana

Žagar R. (2003). Zdravstvena nega pacienta s srčnim popuščanjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja