Zdravstvena nega žene vaja 2011

1. Samopregledovanje dojk?
To je preventivna dejavnost ženske, s katero ozaveščena ženska lahko prepoznava normalno tkivo dojke, ki se pod vplivom hormonov spreminja iz meseca v mesec.

Če ženska to metodo obvlada in vnese v svoj življenjski stil, si bo znala odkriti in prepoznati morebitno sumljivo spremembo in si s tem rešiti ne samo dojko, ampak tudi življenje. Ženske po dvajsetem letu, ki imajo redno menstruacijo, naj si pregledajo dojke 1x mesečno okoli desetega dneva po začetku menstruacije. Med 20 in 50 letom naj opravijo klinični pregled dojk na 3 leta pri ginekologu.

2. Naštej vrste inkontinence!
Stresna inkontinenca- uhajanje urina med naporom
Urgentna inkontinenca- nnenadna močna potreba po uriniranju
Mešana inkontinenca- kombinacija stresne in urgentne
Overflow-kapljanje seča iz prepolnega mehurja saj seč zastaja v sečnem mehurju.

3. Razlika med stresno in urgentno inkontinenco?
Pri stresni inkontinenci pride do uhajanja seča med naporom, ko se poveča tlak v trebušni votlini. Urgentna pa je takrat, ko začutimo nenadno potrebo po uriniranju in še preden pridemo do stranišča, lahko seč uide.

4. Kakšna je vloga medicinske sestre pri stresni inkontinenci?
Predvsem usmerjena v svetovanje pacientki o ambulanti za urinsko inkontinenco, o zdravi prehrani, pitju dovolj tekočine, o večernem zmanjševanju tekočine, o inkontinenčnem programu, o vajah za trening mišic medeničnega dna, odsvetovanje pitja kave, pravih čajev, alkohola in kajenja, o izbiri osebnega perila, o poostreni higieni, o izogibanju dvigovanja težkih bremen v mrzlih prostorih, odvzem urina za preiskave, priprava pacientke na različne preiskave(UZ, endoskopske, urodinamske, uro-ginekološki pregled…

5. Kaj je mastitis? Kakšni so znaki?
To je vnetje dojke, ki se lahko razvije kot posledica zamašenih mlečnih vodov ali okužbe. Vneta dojka je rdeča, topla na dotik in boleča. Temperatura je povišana lahko do 40 stopinj. Mamica se zelo slabo počuti

6. Dojenje? (splošno)!
Dojenje pri ljudeh ne poteka več instinktivno, temveč se ga je potrebno naučiti. Odločilno vlogo pri pripravi uspešnega načrta za dojenje ima informiranje nosečnice o prednostih dojenja in pravilnih postopkih v zvezi z njim. To je tretji od desetih korakov do uspešnega dojenja, ki ga pod okriljem Unicefa v novorojenčku prijaznih porodnišnicah pri nas uveljavlja Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja. Najboljši čas za dojenje je takoj po rojstvu otroka. Novorojenčki imajo sesalni refleks prirojen in večina je pripravljena in si želi prvega dojenja v prvi uri življenja. Pri tem vam bodo v veliko pomoč medicinske sestre babice. Takojšnje prvo dojenje je pomembno tudi zato, ker otrok z draženjem bradavice povzroči pri materi povpraševanje po hrani. To ima za posledico izločanje hormona prolaktina in oksitocina, ki sta odgovorna za tvorbo materinega mleka.
Hormon oksitocin povzroči krčenje drobnih mišic v dojki in potiska materino mleko proti izvodilom – govorimo o oksitocinskem refleksu. Mamica ob tem čuti v dojkah ščemeč občutek in mleko samo izteka iz dojke. Otrok prične takrat hitro požirati, kar slišimo. Nič nenavadnega ni, če ob tem prične iztekati mleko tudi iz druge dojke. Omenjeni refleks sproži tudi otrokov jok ali močne misli na otroka.

7. Cilji in kazalci reproduktivnega zdravja (znanja)?
Cilji preventivnih programov za varovanje reproduktivnega zdravja so: 1. Zmanjšati ogroženost zaradi bolezni, ki so povezane z reprodukcijo, nenačrtovanimi in nezaželenimi nosečnostmi; 2. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni, ki povzročajo prezgodnjo obolevnost, invalidnost in umrljivost. 3. Zagotoviti uveljavljanje reproduktivnih pravic in promovirati produktivno zdravje.

Kazalci: maternalna umrljivost, perinatalna umrlivost, neonatalna umrljivost, umrljivost dojenčkov, št. Umetnih prekinitev nosečnosti, uporaba kontracepcijskih sredstev, pogostost spolno prenosljivih bolezni, pogostost malignih obolenj spolovil, pogostost raka dojke.

8. Zdravstveno varstvo žensk (primarno, sekundarno -> vloge med. sestre)?
Primarna raven:- dispanzerska dejavnost (preventivni pregledi žensk, nosečnic, mladostnic)
-patronažno varstvo. Naloge so utrjevanje zdravja, zdravstvena vzgoja, priprava na porod in otroka, preprečevanje vnetij in škodljivih dejavnikov, zdravstveno vzgojno delovanje na področju malignih obolenj, spolno prenosljivih obolenj, samopregledovanje dojk.
Sekundarna raven: zgodnje odkrivanje nosečnosti z večjim tveganjem, nepravilnosti nosečnosti, poroda in novorojenca(zdravljenje ali operativno dokončanje poroda), zdravljenje v poporodnem obdobju, zgodnje odkrivanje ginekoloških obolenj in nepravilnosti razvoja.
MS naj bi poznala povezanosti med zdravjem, boleznijo in spolnostjo, ter znala varovance pravilno informirati, jim svetovati o spolnosti in spolnem zdravju ter s tem odstranjevati mite.

9. Mladostnik – nezaščiteni spolni odnosi?
Mladostniki živijo tvegano spolno življenje, saj imajo spolne odnose brez zaščite. Do tega prihaja zaradi pomanjkljivega znanja o varovanju reproduktivnega zdravja in o varnem spolnem vedenju. Imajo pomanjkljivo znanje tudi o spolno prenosljivih boleznih in zaščiti pred njimi,ter o kontracepciji in njeni uporabi. Vzroki za to so tudi v uživanju drog in alkohola. Mislijo da so neranljivi, da se njim nič ne more zgoditi in dostikrat dobijo napačne informacije od svojih prijateljev. Starši jih ne razumejo in jim ne znajo svetovati.

10. Naštej kontraindikacije pri hormonski oralni kontracepciji?
Absolutne: dojenje, čas od poroda manj kot 6 tednov, prebolela globoka venska tromboza, težja okvara srčnih zaklopk, težka oblika migrene, hormonsko odvisni tumorji, benigni ali maligni tumorji jeter, močno zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen z vaskularnimi zapleti.
Relativne: starost ženske nad 35 let (kadilka), močneje zvišane krvne maščobe, debelost(50%nad idealno TT), družinska anamneza s srčnimi in cerebrotrombolitičnimi boleznimi, diabetes brez drugih okvar….

11. Naštej intervencije in aktivnosti med. sestre pri neplodnem paru
Pojasniti, kako pomembna je sprostiti se in se ne obremenjevati, spodbujati odkrit pogovor med partnerjema o njunih občutkih, strahu, dilemah, pojasniti kdaj je možnost zanositve največja, svetovati redne nezaščitene spolne odnose(2-3krat tedensko), razložiti ženski vse načine spremljanja menstrualnega ciklusa, merjenja bazalne temperature, opazovanje cervikalne sluzi, opazovanje drugih telesnih znakov, ki nam pokažejo čas ovulacije. Pomembno je svetovanje o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu pri obeh partnerjih (odsvetovati alkohol, kajenje, droge) sodeluje pri psihični in fizični pripravi para na zdravljenje zaradi neplodnosti , posreduje informacije, poučuje par v zvezi z aplikacijo hormonske terapije, sodeluje pri pripravi na operativni poseg in pri ZN po posegu.

12. Naštej možne negovalne diagnoze in intervencije  pri ženski z vnetim spolovilom!
ND: bolečina v sp. Delu trebuha, spremenjen vaginalni izcedek, zvišana telesna temperatura, strah pred neplodnostjo, seksualne motnje. Intervencije MS so opazovanje in merjenje temperature, v ak. Fazi na 4 ure, namestitev v modificiran Fowlerjev položaj za preprečevanje širjenja infekcije, kamilične kopeli pri vnetju zunanjega spolovila(15min. 2-3krat dnevno), hladni obkladki na trebuh v akutni fazi vnetja adneksov, pri kroničnem vnetju blatne kopeli, gretje, topli obkladki, zagotoviti ustrezno prehrano in dovolj tekočine, vzpodbuda k hranjenju in pitju, vzpodbujati k rednemu odvajanju in izločanju, pomoč pri AG negi po vsakem  odvajanju, pozor na pogosto umivanje rok pacientke, izobraževati o pomembnosti pogostega menjavanja bombažnega perila, tuširanja namesto kopanja v kadi, zagotoviti dovolj vložkov, pogosto menjavati posteljno perilo, odsvetovati uporabo tamponov, aplicirati predpisano terapijo, pomoč zdravniku pri ginekološkem pregledu, opazovanje izločka in obveščati zdravnika o spremembah, odsvetovati spolne odnose 6 tednov po ozdravitvi vnetja.

13. Kakšna je razlika pri zdravstveni vzgoji 3 mesečne in 8 mesečne nosečnice?
Pri nosečnici v prvem trimesečju se osredotočimo predvsem na potek nosečnosti in nasvete v zvezi s prehrano, gibanjem, zdravim načinom življenja, osebno higieno,hormonskimi spremembami v nosečnosti, izbiro obleke in obutve, z možnimi psihičnimi spremembami, možnimi težavami v nosečnosti in kako naj jih odpravlja ali se jim poskusi izogniti… pri nosečnici v osmem mesecu, pa se osredotočimo na aktualne težave( pogosto uriniranje, otekanje nog, zaprtje, razširjene vene, strah red porodom, strah pred odgovornostjo… in pa porod ter skrb za otroka. Poučujemo jo o poteku poroda, njeni aktivni vlogi, in skrbi za novorojenčka.

14. Telesna aktivnost in prehrana v nosečnosti?
Zdrava nosečnica naj bo telesno aktivna , a naj se izogiba pretiravanju. Svetujejo se športi, kjer lahko sama uravnava potek aktivnosti. Odsvetujejo se skakalne discipline, deskanje, smučanje, jahanje, planinarjenje. Tudi nosečnica, ki je že imela spontani splav, naj ne telovadi. Prehrana naj bo raznovrstna, z veliko beljakovinami, vitamini, kalcija, fosforja, , zmanjšan vnos soli, pitje dovolj tekočine (2,7l na dan),dvakrat tedensko morske ribe, dovolj sadja in zelenjave. Alkohol se odsvetuje, prav tako kava in čaj naj se zmanjša. Pomemben je vnos živalskih beljakovin(mleko, mlečni izdelki, meso)

15. Naštej možne negovalne diagnoze pri nosečnosti (na splošno)!
Bolečina, možnost infekcije, spremenjena življenjska vloga, neuravnovešena prehrana, prenizek volumen tekočin, obstipacija, stresna inkontinenca,motnje spanja, nevarnost poškodbe

16. Katere so naloge med. sestre v 4. porodni fazi?
Pomaga pri dojenju, opazuje krvavitev pri porodnici, meri vit. Znake, poskrbi za obrok hrane in vnos tekočin, vzpodbuja partnerja k sodelovanju, opazuje novorojenčka

17. Katera odpustna navodila bi dali otročnici?
Otročnica mora dobiti ustna in pisna navodila o prehrani in negi sebe ter novorojenčka, o opazovanju čišče, o dojenju in negi dojk, o obisku patronažne sestre, obisku posvetovalnice za otroke, obisku ginekologa po 6 tednih, kontracepciji in upoštevanju individualnih navodil zdravnika.

18. Naštej možne negovalne diagnoze in intervencije pri otročnici!
Neprimerna prehrana-uživanje premalo tekočine: naročanje hrane in svetovanje o zdravi prehrani, spodbujanje k pitju in kontrola popite tekočine, pomoč pri hranjenju po potrebi, pomoč pri dojenju, zdravstveno vzgojno delo.
Obstipacija: pomoč pri vstajanju 8 ur po porodu, skrb za redno odvajanje, aplikacija terapije, izvajanje in pomoč pri AG negi,
Zvišana možnost poškodb: pomoč pri prvem vstajanju, zagotavljanje varnosti otročnice in novorojenčku, oskrba popkovne rane novorojenčku, pomoč pri osebni higieni.
Motnje spanja: pomoč pri negovanju novorojenčka, vključitev partnerja v nego novorojenčka, omogočanje počitka ko otrok spi, ZV delo, zagotavljanje miru v sobi.
Zvišana telesna temperatura: merjenje vseh vitalnih znakov, aplikacija predpisanega antipiretika, nadzor nad dojenjem, pomoč pri negovanju otroka pri povišani telesni temperaturi.
Neustrezna osebna higiena: pomoč pri izvajanju osebne higiene, odvosna od stopnje samooskrbe, izvajanje aseptične AG nege pri dehiscenci epiziotomijske rane, spodbujanje k tuširanju vsaj 2x dnevno, spodbujanje k AG negi po vsakem odvajanju in menjavi vložkov, spodbujanje k pogostemu umivanju rok.
Zvišana možnost infekcije: opazovanje stanja maternice, opazovanje epiziotomijske rane, opazovanje dojk in bradavic, ZV
Strah: pogovor z otročnico o strahu in razložitev postopkov na njej razumljiv način, verbalna in neverbalna tolažba

19. Kaj je Europa Donna?
Slovensko združenje za boj proti raku dojk. Več kot 2100 članic in članov združenih v samostojni, neprofitni organizaciji civilne družbe se nas povezuje v boju proti raku dojk. Od leta 1997 osveščamo slovensko javnost o najpogostejši maligni bolezni žensk – raku dojk, stojimo ob strani mnogim bolnicam in njihovim družinam. Povezujemo se s strokovnimi institucijami, društvi in združenji v boju proti raku dojk. Slovensko zdravstveno politiko skušamo prepričati o nujnosti organizirane presejalne (screening) mamografije za vse ženske po 50. letu na vsaki dve leti, po evropskih priporočilih in o nujnosti vzpostavitve centrov za bolezni dojk po evropskih priporočilih. Glavni cilj slovenskega združenja za boj proti raku dojk je zagotoviti vsem ženskam v Sloveniji enake možnosti in pogoje za zgodnje odkrivanje bolezni ter takojšnje učinkovito zdravljenje.

20. Kaj mora imeti porodnica pripravljeno v torbi, ko gre v porodnišnico roditi?
Materinsko knjižico, komplet za samonego, test krvne slike,…

21. Naštej aktivnosti med. sestre pri porodnici z polnim sečnim mehurjem!
Psihična priprava, da bo porodnica brez strahu povedala, da jo tišči. Če je v začetni fazi poroda in je še mobilna gre lahko sama na stranišče, oziroma se ji zagotovi spremstvo. Če je nemobilna in leži na porodni postelji, ji prinesemo nočno posodo in ji dvignemo vzglavje, da se laže namesti. Pomagamo ji, da urinira s tem, da ji zagotovimo intimnost, da spustimo tekočo vodo. Ko urinira odnesemo posodo in pacientko higiensko uredimo in ji pomagamo pri nameščanju v prejšnji položaj.

22. Gospa je stara 40. let. Je tretji dan po OP histeroktemije. Katere negovalne diagnoze lahko pričakuje med. sestra?
Motnje v samospoštovanju, nezmožnost obvladovanja osebnih problemov, spremenjen odnos do lastne telesne podobe, strah pred spolnimi odnosi, bolečina v spodnjem delu trebuha, nevarnost infekcije, nevarnost padcev, zmanjšana zmožnost samonege, strah pred prezgodnjim staranjem…

23. Naštej aktivnosti med. sestre pri poučevanju ženske pri samopregledovanju dojk!
Poučuje jo o sami tehniki samopregledovanja, ji poskuša razložiti zakaj je to tako pomembno, jo motivirati za redno samopregledovanje. Preveriti mora, koliko ženska že ve o samopregledovanju dojk. Namestiti mora plakate v čakalnice ginekološke abulante in pacientkam razdeljevati zloženke.

24. Kako ugotovijo neplodnost pri moškem?
Z anamnestičnimi podatki, s kliničnim pregledom spolovila, z analizo kakovosti semenskega izliva-spermiogram.

25. Čemu je pomembna konizacija?
Če pri PAP testu odkrijejo rakasto spremenjene celice na materničnem vratu naredijo konizacijo, ki je diagnostični in hkrati terapevtski poseg, saj izrežejo del materničnega vratu v obliki konusa. Po tem posegu je zanositev in donositev še vedno možna, a je nosečnica pod večjo kontrolo zdravnika. S tem posegom odstranijo predrakave spremembe in preprečijo, da bi se širile naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja