Dermatovenerologija vprašanja in odgovori 2012 vaja

1. Zgradba kože-Povrhnjica (epidermis) sestavlja ga 15 do 20 lasti celic. Spodaj je bazalna plast. Celice iz nje prehajajo navzgor v trnasto plast ki je sestavljena iz keratinocitov, sledi zrnata plast in proti površini tanka rožena plast.

Dermis je čvrsta plast, ki daje koži mehansko odpornost. Pretežno je sestavljena iz kolagenskih vlaken, v zgornjem delu pa so tudi elastična vlakna. Med vlakni so krvne žile, mezgovnice, živci, izvodila znojnic, lojnic in središčni predeli lasnih foliklov. V pazduhah, presredku in ingvinalnem predelu so tudi apokrine žleze.

Podkožje je po prostornini najobsežnejši del kože. Sestavljajo ga skupki (lobuli) maščevja, ki jih obkrožajo povezki veziva iz dermisa. Lobule sestavljajo maščobne celice, žile in živci. V podkožju so sekretorni deli znojnic ter lasni mešički. Naloga podkožja je zaščita globlje ležečih tkiv pred udarci in toplotna izolacija.

2. Funkcija kože

a) Zaščitna-omogoča konstantne pogoje za zapletene biokemijske procese v organizmu, ki omogočajo normalno delovanje človeškega organizma.Zaščita pred mehanskimi dejavniki (kolagen v usnjici in maščevje v podkožju).Zaščita pred izhlapevanjem in pred snovmi iz okolice,Termoregulacija.Zaščita pred UV sevanjem (intaktna rožena plast in melanin),Imunska zaščita (limfociti..)

b) Sekretorna vloga kože- vloga znojnic pri termoregulaciji, lojnice in dišavnice.

c) Čutila– omogočajo zaznavo škodljivih vplivov in takojšnje reagiranje. Imamo dva tipa struktur, ki posredujejo občutke: proste živčne končiče, ki posredujejo občutek za bolečino in čutna telesca (Pacinijeva v podkožju, Meissnerjeva, Krauserjeva…) ki posredujejo občutek za pritisk, občutek za toploto..

3. Spremembev nivoju kože.Lisa (madež, pega, makula). Od nespremenjene kože se razlikuje le po barvi, ki je lahko rdeča, rjava, črna, rumena..Rdečo makulo imenujemo tudi eritem.Eshara(suha nekroza) črn ostro omejen predel kože, ki nastane zaradi motenega arterijskega obtoka, ali po opeklinah s kemikalijami ali el. Tokom.

4. Spremembe nad nivojem kože

Papula- vzbrst, trda na dotik, ki meri manj kot 1 cm. Plak v premeru meri več kot 1 cm in je po zgradbi enak papuli. Keratoza (zaroženitev)- zadebelitev roženih plasti zaradi dolgotrajnih pritiskov(podplati,dlani pri fizičnih delavcih) Fima (gomolj) največkrat na nosu Sestavljena iz vnetnic, pomnoženih krvnih žil in fibroblastov. Ima razbrazdano površino. Vezikula mehurček z tekočino. Pustula mehurček napolnjen z gnojem. Cista votla vzbrs napolnjena s tekočino, poltrdo ali trdo vsebino, ki je razporejena v usnjici, lahko pa sega tudi v podkožjr in epidermis.

5. Spremembe pod nivojem kože:

Ragada razpoka v koži, ki nastane zaradi manjše razteznosti kože. Fisura je razpoka ali ragada v sluznici. Ulkus razjeda, ki sega v podkožje in globlje. Lahko nastane zaradi poškodbe, slabe prekrvavitve. Jer ostro omejen, pogosto okrogle, nepravilne oblike. Fistula cevka, ki se pojavlja tam, kjer je izcedek iz žarišča  v koži prodrl na površino. Absces nastane kadar med vnetjem v tkivu nastane večja količina gnoja. Erozija plitev defekt, ki sega do epidermodermalne meje. Nastane zaradi blage poškodbe, počenega mehurčka. Dno erozije je običajno vlažno ter ne krvavi.

6. Lokalna zdravila

Zdravilne učinkovine, ki se nanesejo na kožo, so navadni vdelane v podlago. Podlaga mora omogočiti, da se zdravilna učinkovina iz nje sprosti in lahko difundira na mesto, kjer reagira z ustreznim receptorjem..

Dermalne tekočine: to so tekoči pripravki za uporabo na koži, lasišču, nohtih, kjer delujejo lokalno ali transdermalno. To so šamponi, pene, obkladki.

Dermalni praški: posipala so pripravki sestavljeni iz suhih, trdnih, prostih, različno velikih delcev. Uporaba za lajšanje blagega vnetja, sušenje kože(smukec, škrob),za preprečevanje glivičnih bolezni.

Poltrdne oblike:: Podlage, ki so nosilci zdravilnih učinkovin, saj zdravilni učinek zdravila ni odvisen le od količine in farmakoloških lastnosti učinkovine, temveč tudi od lastnosti podlage.

Kreme Imajo čvrsto konsistenco. So lahko hidrofilne, lipofilne ali amfifilne.

Mazila: so lahko hidrofobna, hidrofilna in vodoemulgirajoča.

Geli-hirofobni so brez vode in hidrofilni ki imajo za podlago vodo, glicerol in polimere. Kože ne mastijo in jo hladijo.

Paste-velika količina drobnih praškov razpršenih v podlagi. Zaščitne paste imajo lastnosti zapore, ščitijo in vlažijo.

Oblike za izpiranje: so izotonični sterilni vodni pripravki, s katerimi izpiramo rane, telesne votline.

7. SISTEMSKO ZDRAVLJENJE

a) Kortikosteroidi – izkoriščamo predvsem njihovo protivnetno in imunosupresivno delovanje. Neželeni učinki so: diabetogenost, zvečana občutljivost za okužbe, osteoporoza, atrofija nadledvične žleze, povečanje krvnega tlaka in otekline zaradi zadrževanja natrija, glavkom, katarakta, nespečnost, depresija ali evforija. Na koži se slabše celijo rane, opazimo strije, purpuro, atrofijo vseh plasti kože. Indikacije so: preobčutljivostne reakcije, avtoimunske bulozne dermatoze, druge avtoimunske bolezni-lupus, vaskulitisi..

b) Antibiotiki – pogosta uporaba v dermatatologiji za zdravljenje okužb. Zdravimo ciljano glede na povzročitelja.

c) Retinoidi – Vitamin A in njegova naravna metabolita retinal in retinoično kislino prištevamo med retinoide. Vitamin A uravnava proliferacijo in diferenciacijo epitelnih celic. Ima pomembno vlogo pri uravnavanju vida in imunskega odziva.

d) Imunosupresivi-so različni terapevtski pripravki, ki spreminjajo imunski odgovor  ali delujejo citostatično ali citotoksično. Z njimi poskušamo zavreti imunski odgovor in umiriti vnetje.

8. Zdravljenje kroničnega venskega popuščanja – Kadar je odtekanje venske krvi iz spodnjih udov ovirano, se zveča pritisk v venskem sistemu sp. Udov, kar zaznamo kot kronično vensko insuficienco.

Poznamo 3 stadije:

1.stadij – razširjene vene in otekline okrog gležnjev, ki čez noč splahnijo. Občutek težkih nog.Zdravljenje: s kompresijskimi, dolgoelastičnimi povoji ali medicinskimi nogavicami. Pomembno je pravilno povijanje. Drugo je sklerozantno zdravljenje varic z injekcijami. Zaplet varic je tromboflebitis in posledično tromboza.

2.stadij – poleg oteklin in varic še odlaganje hemosiderina (hiperpigmentacija kože) in dermatitis(vnetje). Zdr.-kompresijsko zdravljenje, lokalno z kortikosteroidnimi kremami, v kronični fazi pa z indiferentnimi mazili.

3.stadij – aktivno ali ozdravljena venska razjeda.Zdr. s kompresijskim povijanjem nog. Lokalno zdravimo venske razjede simptomatsko in odvisno id stopnje razjede. Pomembna je pravilna toaleta. Ob vsaki oskrbi je potrebno nogo umiti z tekočo vodo in blagim milom, posušiti in uporabiti primerno oblogo. Lahko zdravimo tudi sistemsko z ATB ali snovmi, ki pospešujejo celjenje ran.

9. Alergije

Za alergijske kožne bolezni je značilna reakcija kože na zunanje dejavnike.. Specifične so za spojino(alergen), potrebna je poprejšnja senzibilizacija pacienta in pri tem se pojavi pretiran imunski odziv na to spojino.

Poznamo 4 tipe alergijskih reakcij. Tip1, ali anafilaktični tip je odgovoren za reakcijo, ki se kaže kot urtikarija, angioedem, anafilaktični šok. Ključni dejavnik so IgE imunoglobulini. Alergijski vaskulitisi nastanejo zaradi reakcije zaradi imunskih kompleksov (tip3). Alergijske reakcije kasnega tipa (tip4)pa povzročijo alergijski kontaktni dermatitis.

Zdravljenje: pomembno je iz bolnikovega okolja odstraniti snovi, ki povzročajo reakcijo. Če že pride do reakcije zdravimo odvisno od jakosti reakcije. Pri hujši obliki anafilaksije damo adrenalin, pri ostalih pa zdravimo s kortikosteroidi in antihistaminiki.Alergijski kontaktni dermatitis zdravimo simptomatsko, če iz okolja ne moremo odstraniti alergenov. Lokalno zdravljenje je odvisno od kožnih sprememb. V akutni fazi lahko dajemo hladne obkladke, v subakutni fazi kortikosteroidna mazila in v kronični prav tako. Ko se vnetje umiri mažemo z indiferentnimi mazili.Atopijski dermatitis.Omejiti izpostavljanje alergenom, izogibati se milom, detergentom, volni, sintetiki.lokalno zdravimo z oljniimi kopeli in indiferentnimi mazili. Na vnetnih žariščih krajši čas mažemo s kortikosteroidi.Sistemsko zdravimo z antihistaminiki.

Urtikarija-urtike nastanejo hitro in hitro izginejo ter se pojavijo na drugih mestih.Tudi srbijo. Več kot 6 tednov je kronična urtikarija.Zdravljenje. Izključimo vzrok, uporabimo odvajalo, prve dni uživa le prepečenec in čaj, zatem počasi uvajamo hipoalergijsko dieto.

Angioedem-sistemsko zdravljenje s kortikoidi.

10. Bulozne dermatoze

To so avtoimune bolezni za katere je značilno, da v telesu sprožijo imunska dogajanja, usmerjena proti lastnim tkivom, ali celicam.Protitelesni imunski odziv je glavni vzrok za nastanek buloznih dermatoz. Pri teh boleznih so patogena protitelesa usmerjena proti različnim antigenom kože.

PEMHIGUS – bolezen pogostejša v poljedeljskih predelih. Prvi znak so erozije ustne sluznice, ki se ne odzovejo na lokalna zdravila.vzrok za nastanek avtoprotiteles povezujejo z virusnimi okužbami, nekaterimi zdravili un malignimi procesi.zdravljenje je dolgotrajno z imunosupresivnimi zdravili

BULOZNI PEMPHIGOID – mehurji so napeti, lahko hemoragični, pogosto se pojavijo na pordeli koži. Srbijo , kraste ki sledijo pa bolijo. Zdravljenje podobno, le zadoščajo manjše doze.

DERMATITIS HERPETIFORMIS DUHRING – včasih izbruhne ob dotiku z jodom. Po koži se pojavijo eritemi, papule in urtikam podobne vzbrsti. Zdravljenje-poskusimo z dieto brez glutena, z antihistaminiki.

11. Vrste kožnega raka

Nemelanomske vrste:- bazalnocelični,-skvamoznocelični.

BAZALNOCELIČNI KARCINOM: je pogost epitelni tumor, raste počasi, metastazira redko. Najpogosteje kot ranica na lica, nos, čelo, uhlji.(zg. dve tretjini obraza). Klinično je BCK dokaj raznovrsten. Diagnozo ugotovimo klinično, po eksciziji je obvezna histopatološka preiskava. Zdravljenje- najpogosteje ekscizija, recidivi so redki. Če drugače ni možno zdravimo tudi s citostatiki ali z rentgenskimi žarki.

SKVAMOZNOCELIČNI KARCINOM: Pojavi se po 60. Letu starosti, najpogosteje v spodnji tretjini obraza in na spodnji ustnici(60%). Raste infiltrativno, metastazira v okoljne bezgavke, destruira okoljno tkivo. Incidenca je odvisna od izpostavljenosti UV sevanju. Ocenjujejo, da 90% SCK nastane na kronično okvarjeni koži. Pri zgodnji dg. Ga je najbolje odščipniti, lahko ga odstranimo tudi z laserjem . pri obsežnejših procesih je uspešno tudi radiološko zdravljenje.

MALIGNI MELANOM: Je rak, ki nastane zaradi alteracij melanocitov. Nastane lahko v kateremkoli organu, kjer so melanociti. Zaradi večjega števila melanocitov v koži, se najpogosteje pojavi prav na koži. To je rak, katerega incidenca se najhitreje povečuje. Dejavniki tveganja so: genetska občutljivost, pigmentni nevusi(več kot 50), UV sevanje in tip polti. MM se pri moških najpogosteje pojavi na hrbtu, pri ženskah pa na spodnjih okončinah. Od pigmentnega nevusa ga ločimo tako, da opazimo asimetrično obliko, nejasno omejitev, nehomogeno pigmentacijo, srbi, krvavi, boli. Klinično ga uvrščamo v 5 skupin. Za uspešno zdravljenje je najpomembnejše zgodnje odkrivanje. Zdravljenje je kirurško(ekscizija), pri metastazah pa opravimo dodatne operativne posege. Preventiva je pomembna, saj ga lažje zgodaj odkrijemo. Tisti, ki imajo več kot 50 pigmentnih nevusov, naj bi jih pregledali enkrat letno. Izogibajmo se sončenju, nosimo zaščitna sredstva na soncu in se izogibajmo sončnim opeklinam.Najbolj so ogroženi tisti, ki imajo svetlejši tip polti (belci) in živijo na območjih z velikim številom sončnih dni v letu.

12. Luskavica( psoriaza) Spada med eritematoskvamozne dermatoze, za katere je značilen eritem(rdečina) in luščenje kože. Pojavlja se postopoma inlahko bolnika spremlja do konca življenja. Glede na starost ločimo 2 tipa. Zgodnji, pred 40. Letom in pozna ,po 40 letu. Psoriaza je poligenska, mulifaktorska bolezen. Značilen je pospešen prehod  celic iz bazalne v roženo plast (4-7 dni), normalno  je 28 dni. Značilne so papule pokrite z luskami, ki se združujejo v večje plake. Luske so srebrnkaste in se rade odluščijo. Poznamo več oblik psoriaze.Pojavlja se na lasišču, v kožnih gubah, pod pazduho, na penisu, nohtih, dlaneh in podplatih. Po poteku bolezni razlikujemo 3 tipe:Eksantemska psoriaza je pogosta po preboleli angini ali vnetju zgornjih dihal. Kronična(stalna) je najpogostejša. Značilna so večja žarišča in kroničen potek Eksudativna(Vlažna) je oblika kjer prevladuje eksudativno vnetje. Ta tip pogosto preide v najhujše oblike. Zdravljenje je lokalno, s salicilno kislino, katrani, kortikosteroidi v kremah. Sistemsko z Retinoli, citostatiki. Sončenje s kopanjem v morju, fotokemoterapijo. Pomembna so naravna zdravilišča.

14. Okužbe kože – Bakterijske: impetigo, lymska borelioza, kožni TBcC furunkli, karbunkli…Piodermije so dermatoze, ki jih povzročajo virulentni sevi streptokokov in stafilokokov.

IMPETIGO – epidermalna piodemia.Povzročitelja sta streptokokus pyogenes in stafilococcus aureus, posamezno ali skupaj.Infekcija se pojavi na mestih drobnih poškodb na odkritih delih telesa. Začetna sprememba je mehurček, izpolnjen z bistro vsebino. Okoljna koža je rahlo pordela. Mehurček se hitro veča. Na tem mestu nastane erozija in rjavkasto rumena krasta.Bolezen se zelo hitro širi, posebej poleti in v nekaj dneh prizadane večjo površino kože. Zdravimo lokalno z obkladki. Mehurje sterilno odpremo in na erozije dajemo obloge s fiziološko raztopino. ATB za lokalno uporabo izberemo glede na antibiogram.

Glivične:mikrosporija, tinea, kandidoza,..Glive, ki povzročajo okužbe razvrščamo v 3 večje skupine: dermatofite, kvasovke in plesni. Za diagnostiko teh bolezni sta ključni preiskavi nativni mikroskopski pregled kužnine in kultivacija na gojišču.

MIKROSPORIJA Najpogosteje povzroča gliva Microsporum canis. Bolezenski znaki se pri človeku pojavijo v 7-10 dneh. Je glivična bolezen kože. Na ljudi jih ponavadi prenašajo mačke. redkeje psi. Za okužbo je potreben neposreden stik z bolno živaljo ali človekom, redko se prenaša tudi posredno preko okuženih predmetov(z dlakami, juskami..). Žarišča so predvsem na udih vratu in obrazu. Na neporasli koži so ostro omejena, okrogla rožnata, z rečim robom. Žarišča se drobno luščijo, zmerno srbijo. Pri majhnih otrocih se okužba pojavlja tudi na lasišču. Zn: žarišča ne mažemo, temveč pokrijemo s suho gazo, v nekaj dneh obiščemo zdravnika. Zdr: zdravimo z zdravili, ki zavirajo rast gliv-antimikotiki. Zdravimo z mazilom, s katerim mažemo obolelo mesto 2-3x na dan, če je žarišč veliko potrebno še zdravljenje s tabletami. Med zdravljenjem obolele predele pokrijemo z gazo ali obližem. Zdravljenje je uspešno lahko pa traja tudi do več mesecev.

Virusne: virusne kožne bolezni zavzemajo približno 4% kožnih okužb.(Virusi herpesa, varicella, herpes zoster,… V večjem obsegu se pojavljajo tudi zaradi imunosupresivnega zdravljenja malignih bolezni, pri transplantacijah in tudi zaradi infekcij spolovil s humanimi papilomavirusi in HIV.

HERPES ZOSTER (PASAVEC) – praviloma zbolevajo odrasli. Bolezen je pogostejša pri osebah s hudimi malignimi ali kroničnimi obolenji, ali pri imunsko suprimiranih. Lahko zbolijo tudi zdravi odrasli ljudje, kadar se v njihovi bližini pojavi nekdo z noricami. Povzročitelj je virus varicella zoster. Zoster se pojavi pri odraslih zaradi reaktivacije latentnega virusa v spinalnih ganglijih. Prizadane medrebrne in ledvene živce, pojavijo se nevralgične bolečine, utrujenost, povišana temperatura Opazimo rdečino in skupino papul ki se kmalu spremenijo v mehurčke, katerih vsebina pomotni.Ponavadi so kožni simptomi enostranski.Lokalno lahko dajemo hladne ovitke s fiziološko raztopino, pri sekundarni infekciji pa ATB. Prizadeto območje vzpodbujamo z istosmernim električnim tokom. Sistemsko zdravljenje z Aciklovirjem skrajša bolezen.

15. Parazitoze.

Garje(scabies),uši(pediculosis),trombidiosis,pršica(dermatofagoides)miaza.

PEDICULOSIS CAPITIS (NAGLAVNA UŠIVOST):Uš meri 2-4 mm, vidna je s prostim očesom. Prenaša se z direktnim stikom, redkeje posredno s pokrivali, glavniki.Najpogosteje obolevajo otroci v šolah, vrtcih, ženske in tudi ljudje z daljšimi lasmi.K pojavu okužbe pripomore slaba higiena in veliko ljudi v majhnem prostoru. Naglavna uš se zadržuje v laseh, redko v bradi. Na lase so prilepljena jajčeca(gnide). Kožne spremembe so posledica sesanja krvi in se pojavijo v nekaj urah po piku. Zaradi praskanja se pridruži pogosto ekcematoidni dermatitis ali impetigo.Zdravimo z insekticidi(šampon) Po umivanju s šamponom moramo lase dobrao sprati in hih prečesati z gostim glavnikom, da odstranimo gnide. Vse tiste, ki so bili v stiku z obolelim je treba pregledovati in ob sumu na ušivost tudi zdraviti.

KVASOVKE: najpogostejša je kandida. Kandidioza je glivična okužba, ki jo povzroča kvasovka kandida. Poleg povrhnjih okužb na koži in sluznici se lahko pojavijo tudi sistemske okužbe. Pri obrambi pred okužbo je bistvenega pomena celična imunost. Koža je pordela, v sredini je lahko erodirana in marcerirana. Intertrigo se pojavi na vlažni in topli koži, ki je okvarjena zaradi drgnjenja. K okužbi lahko prispeva pomanjkljiva higiena, potenje, nezračna oblačila. Na koži se pojavi eritem, kožne spremebe srbijo in se luščijo. Potrebna poostrena ose.higine, upiraba kondomov.. Povzročitelj Candida albicans, redkeje c. Tropicalis…Potrebna dieta z manj oglj. Hidrati, čim manj sladkorja. Zdravljenje z antimikotiki.

PLESNI- najpogosteje so vtropskih krajih zaradi tople in vlažne klime. Najpogosteje se pojavijo na nohtih rok in nog. Spremeni se barva nohta. Pri nas najpogostejši Scopulariopsis, aspergilus spec, zdravljenje z antimiikotiki.

DRUGE GLIVIČNE OKUŽBE

tinea corporis- okužba je prisotna na koži trupa in udov z dermatofiti. Na začetku se pojavi manjša rožnata makula ali papula, ki se širi enakomerno na vse strani, kasneje se pojavijo različno velika, okrogla ali granularna eritematoskramosna žarišča s centralno regresijo. Bolezen zdravimo z lokalnimi antimikotiki vsaj 1 mesec.-tinea capitis- pojavlja se na lasišču, kjer se pojavijo sivkaste luske, lasje se odlomijo, večino povzročijo zoofilni dermofiti, pogosto zbolevajo otroci, na pritisk lahko iz spremembe izteka gnoj, zdravljenje z antimikotičnim šamponom– tinea barbae– obolevajo predvsem moški, ki so bili v stiku z okuženimi živalmi. Dlake so izpadle ali se z lahkoto izpulijo. Povzročitelj zoofil T. Verrucosum, na poraščenih delih obraza se pojavijo vnetne bunčice ali gnojni mehurčki.– tinea faciei– pojavi so na obrazu. Žarišča so erimatozna, pogosto brez luščenja, zdravljenje z antimikotiki.-tinea inguinalis- pogostejša v tropskih krajih, obolevajo predvsem moški. Na zaćetku nastanejo močno omejeni eritemi, ki se širijo na stegna. Žarišča srbijo in se luščijo, zdravljenje lokalno. tinea pedis-pojavi se med prsti noge, koža se lušči, zdravljenje z antimikotiki v kremah, približno en mesec.-tinea manuum- okužba se na dlan navadno prenese s stopal. Podobno kot na stopala, prisotna je tudi rdečina, med prsti se lahko pojavijo tudi plitve razjede.– tinea unguium: na nohtih. Noht postane rumenkasto bel, dvignjen je s podlage. Sčasoma se zdebeli vsa nohtna ploščica, postane rjavkasto črna in krhka. Zdravljenje s sistemskimi antimikotiki.

10. ANGIOEDEM. Posebna oblika urtikarije . Posebna oblika angioedema jje Quinguejev sindrom, ki se pojavlja v sluznci in žrelu. Zdravljenje s sistemskimi kortikosteroidi Otekanje mehkih tkiv in sluznic- veke ustnice, sluznica jezika, grla.

ALERGIJSKI, KONTAKTNI DERMATITIS

Potrebno prekiniti stik z alergeni. Akutni dermatitis se zdravi s fiziološko raztopino, nato s kortikosteroidnimi kremami. Zdravljenje-simptomatsko.Nastane ob neposrednem kontaktu z alergenom. Alergeni: nikelj, krom(nakit). Faze:akutna(eritem, papule, vezikule), luščeča faza, faza ozdravitve-kronični potek bolezni. Različni izpuščaji, ki zelo srbijo, niso omejeni na mesto stika.

ATOPIJSKI DERMATITISJe dedna nagnjenost k alergiji zgodnjega tipa za pogoste alergene. Večina bolnikov ima vse življenje suho in občutlivo kožo. V prvih dveh letih starosti prevladujejo ekcematozna žarišča na licih, čelu in lasišču, kasneje se lahko pojavijo tudi na trupu in udih. Pri starejših otrocih se pojavljajo v pregibih velikih sklepov. Zdravljenje:vnetna žarišča s kortikosteroidnimi pripravki, v akutni fazi z hidrofilnimi kremami, v kronični pa v obliki hidrofobnih mazil. Bolnik mora kožo redno mazati z mazili, svetuje se uporaba otroškim mil, ter oljnih kopeli.

GARJE – scabies

Prenašajo se iz bolnega na zdravega z direktni stikom bolne z zdravo kožo, pri uporai istih predmetov. Zdr;bolnika potrebno okopati z milom v topli vodi, po kopeli z brisačo obrišemo, nato ga namažemo z mazilom. Perilo, ki gauporablja bolnik je potrebno prekuhati, pravtako posteljnino.Okužbo povzroča parazit! Samica v kožo vrta rovčke kamor izleže jajčeca. Okužba se prenaša s telesnimi stiki. Za bolezen je značilno močno srbenje, ki se okrepi na toploti. Na koži se pojavijo nekaj mm dolgi, nekoliko dvignjeni, rdeče rjavi rovčki. Začetni del rovčka prekriva drobna krasta.

SIFILIS, GONOREJA

Sifilis je spolno prenosljiva bolezen. Sifilis delimo na zgodnji in pozni. Inkubacija traja približno 3 tedne. N akoži nastane čvrsta papula, ki razpade v nebolečo razjedo s trdimi robovi. Bezgavke otečejo, 7-10 dni po nastanku razjede. Pojavi se lahko tudi povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v sklepih. Značilne so tudi rdeče ali rjavo rdeče makule na dlaneh in podplatih, ki so lahko pokrite z luskami. Za preprečevanje potrebna uporaba kondoma prenaša pa se tudi z oralnim spolnim odnosom. V zg fazi zdravljenje s penicilinom. Povzročitelj;bakterija Treponema pallidum.

Gonoreja ali kapavica- pri moških je značilen gnojen, rumnkast izcedek, srbenje in pekoča bolečina ob mokrenju.Povzroča jo bakterija gonokok, zdravi se jo z antibiotiki.Pri moških se okužba lahko razširi na obmodek in prostato, pri ženski pa na endometrij, jajcevode in jajčnike. Zelo redek je hematogeni razvoj. Je ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni, znaki se pojavijo 2-10 dni po okužbi. Prenaša se iz enega partnerja na drugega med spolnim odnosom oz med spolnim občevanjem, brez uporabe kondoma.

KRČNE ŽILE

Kadar je otekanje venske krvi iz spodnji udov oviran, se zveča pritisk v venskem sistemu spodnjih udov, kar zaznamo kot kronično vensko insufienco. Delimo jo v tri stadije: varice spodnjih udov so kot vali ali kroglice, razširjene kot podkožne vene. Pogosto so vidne, ob skočnih sklepih in po stegnih. Venski obtok je moten. Bolniki opisujejo občutek težkih nog, bolečina v poteku varic in otekline, predvsem ob gležnjih , ki čez noč splahnejo. Vzroki so: nepravilnost kolagena in manjvredne žilne stene popolno pomanjkanje venskih zaklopk, pritisk na globinski venski sistem. od zunaj, tromboza globoke vene.

AKNE

Akne povzročajo bakterije, ki se prenašajo z rokami. Najpogostejše so v adolescenci. Pomembna je dednost in prehrana, stres. Pomembna je higiena obraza in rok. Zdravijo se z raznimi mazili ali tableti. So boleča. Vname se lojnica, napolnjena je z gnojem- je vneta. Za nastanek sta pomembna dedna občutljivost na izoločanje lija terpredvsem moški sploni hormon. Zdravljenje zajema tipikalne in sistemske preparate, ki delujejo tako da zmanjšujejo izločanje loja. Zdravljenje: za blažje oblike lokalno zdravljenje, za hujše obile sistemsko. Kožo je potrebno umivati z mlačno vodo in nevtralnimi mili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja