Granulofereza

V preteklosti je zdravljenje s krvjo temeljilo v največji meri na uporabi polne krvi. Čeprav  polno kri v določenih primerih še kar uporabljamo, temelji sodobno zdravljenje na uporabi specifičnih, klinično indiciranih pripravkov iz polne krvi. To pomeni, da bolnik dobi le tisto sestavino krvi, ki jo potrebuje, v takšni količini, koncentraciji in obliki, da dosežemo najboljši možni terapevtski učinek. S tem se izognemo nepotrebnemu in morda škodljivemu vnosu odvečnih sestavin (Lukić, 1995 v Gregorc, b.l.).

Krvni pripravki so zdravilne sestavine krvi: eritrociti, levkociti, trombociti in plazma. Pridobivamo jih iz polne krvi z različnimi metodami, kot so centrifugiranje, filtriranje in zmrzovanje. Za tovrstne postopke se uporabljajo posebne naprave, ki praktično vse delo opravijo same, zaposleni jih le nadzirajo.            

Vsebnost (granulofereza) je več kot 1x 10 granulocitov in volumen več kot 500 ml. Hranjeni se pri temperaturi 20oC do 24oC. Rok uporabe je v 24 urah. Uporablja pri levkopeniji, sepsi, telesni temperaturi nad 38oC več dni ob antibiotikih.

Hemafereza pomeni odvzem posamezne komponente polne krvi, eritrofereza je postopek odvzema eritrocitov oz. rdečih krvničk iz krvi. Eritrociti so največje krvne celice in so bikonkavne oblike. Vsebujejo hemoglobin, ki ga imenujemo tudi rdeče krvno barvilo. Ta po krvi prenaša kisik in druge pline. Za krvodajalca naj bodo najnižje vrednosti hemoglobina v krvi večje kot 135 gramov na liter, za krvodajalko pa večje kot 125 gramov na liter.

Za posamezne krvne pripravke veljajo različni optimalni pogoji priprave, hranjenja, transporta in uporabe. Rok uporabe krvnih pripravkov mora biti označen na vrečki oz. embalaži in je različen glede na vrsto pripravka, vrsto priprave in vrsto dodatkov (Gregorc, b.l.).

  1. Reševanje problema
  2. Brez izvida krvne skupine in navzkrižnega preizkusa (reanimacija): bolnik dobi koncentrirane eritrocite krvne skupine “O RhD-neg”. .
  3. Samo izvid krvne skupine: Določanje krvne skupine traja 5 minut od prejema vzorca krvi. Bolnik dobi krvne komponente skladne krvne skupine. Navzkrižni preizkus se dela naknadno.
  4. Prava faza po telefonu: Na osnovi izvida krvne skupine se izdajo skladne krvne komponente (5 min), navzkrižni preizkus je v delu v hitri tehniki. Pred transfuzijo se po telefonu preveri skladnost ABO in RhD med prejemnikom in dajalcem (po 20-ih minutah od prejema vzorca krvi). Navzkrižni preizkus se dela naprej do končnega izvida.
  5. Prva faza: Krvna skupina in navzkrižni preizkus se naredita s tehniko v gelu. Krvne komponente z izvidi so pripravljene v 45-ih minutah.

[wp_ad_camp_1]

Literatura

Gregorc C. Povzetki strokovnih priporočil za rokovanje s krvnimi pripravki. Obzornik zdravstvene nege, b.l.

Luki L. Zdravljenje s krvnimi komponentami. Ljubljana: Sledi, 1995 v Gregorc, b.l.

Spletna stran Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja