Navodila za varno delo s kisikovimi jeklenkami

kisikova-jeklenka.jpeg–    Pri manipulaciji s kisikovimi jeklenkami in delu s kisikom ne smejo biti roke, rokavice in obleka zamaščene, skratka prepovedana je uporaba vsakršnih maščob, olj in masti.

–    Jeklenke, pokrovi, manometri, pretočni merilci, ter vsa ostala oprema ne sme biti zamaščena ali naoljena, skratka potrebna je popolna pazljivost glede zamaščenosti.

–    Jeklenka s kisikom ne sme biti izpostavljena virom toplote ( bližina radiatorja, izpostava soncu) v bližini jeklenk ni dovoljeno delo z odprtim ognjem.

–    Ventile jeklenk je dovoljeno odpirati samo z ročno nataknjenim kolescem – ročajem. Pri tem se ne sme uporabljati sile, da ne pride do okvare ventila. V kolikor to ni možno je jeklenko treba vrniti dobavitelju oz. o tem obvestiti tehnično službo.

–    Ventil na jeklenki je potrebno odpirati počasi in to pri zaprtem reduciranem ventilu

–    Če pride do zamrznitve ventilov, je odtaljevanje dovoljeno samo s toplo vodo ali toplimi krpami.

–    Po končani uporabi je potrebno ventil jeklenke zapreti.

–    Ča zajame ogenj prostor, kjer so jeklenke, jih je potrebno takoj odnesti na varno mesto, če to ni mogoče, takoj obvestiti tehnično službo, poklicni gasilni servis ali naj se izpusti kisik(če je to mogoče), da zaradi povišane temparature ne pride do eksplozije.

–    Jeklenka mora biti ustrezno nameščena in pritrjena ( najbolje v kotu z verigo – velike 40l jeklenke)  tako, da ne more priti do padcev ali udarcev in poškodb.

–    Da je male prenosne jeklenke med transportom obvezno namestiti na zato pripravljen prostor na sedečih ali ležečih vozičkih ter na njih še posebno paziti med transportom. Vse sedeče vozičke kateri nimajo pripravljenih nosilcev za namestitev jeklenke je potrebno takoj opremiti v skladu z navedbo. Vodilna sestra oddelka je dolžna o tem obvestiti tehnično službo bolnišnice.

–    Da so 10L jeklenke na vozičkih s tremi kolesci uporabljajo samo v enem prostoru, niso pa primerne za transport po bolnišnici!

–    Da so ventili na malih jeklenkah potem, ko jih vzdrževalec dostavi na oddelek odprti, zaprt pa je ventil na pretočnem merilcu.

–    Na vseh oddelkih kjer so nameščene male jeklenke so iz varnostnih razlogov izvedene še dodatne zaščite oz. nosilci in košare za male jeklenke.

–    Da se izvaja poučevanje medicinskega osebja in kurirjev, za kar je zadolženo vodilno osebje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja