Orl vprašanja in odgovori

 1. Slušne koščice, mišice v ušesu, naloge njih

 

Slušne koščice so:

 • kladivce – maleus
 • nakovalce – inkus
 • stremence – stapes

 

Mišice v ušesu so:

 • stapedius
 • tenzor tympani

Mišice tvorijo zaščitni mehanizem pred močnimi zvočnimi dražljaji, da ne pride do okvare notranjega ušesa.

 

 1. Naloge notranjega ušesa

 

Notranje uho oz. labirint delimo glede na funkcijo na dva receptorska sistema:

 • receptorji za ravnovesje
 • receptorji za sluh

 

 1. Kako odstranjujemo tujek v sluhovodu?

 

Tujek spiramo z vodo ogreto na telesno temperaturo37o C, da bolnik nima vrtoglavice. Curek usmerimo v srednji del sluhovoda, nikoli direktno v sluhovod. Če nismo mogli tujka na ta način odstraniti, ga napotimo v ustrezno ustanovo.

 

 1. Vnetje srednjega ušesa (objektivni, subjektivni znaki, zdravljenje)

 

Vnetje srednjega ušesa je ena najpogostejših bolezni v otroški dobi. Pri vnetjih srednjega ušesa je prizadeta vsa sluznica srednjega ušesa, vendar ne povsod enako. Bolezenska znamenja so odvisna od mesta, kjer so bolezenske spremembe najhujše. Po trajanju vnetja srednjega ušesa delimo na akutna in kronična. Kako bo vnetje potekalo, je odvisno od vrste in virulence povzročitelja, od imunobiološkega stanja organizma, od različne individualne značilnosti anatomske zgradbe organa, od dejavnikov, ki vnetje pogojujejo in od pravilnosti zdravljenja.

Pri razvoju vnetja srednjega ušesa ima velik pomen funkcionalna sposobnost Evstahijeve tube, katere naloga je, da izenačuje zračni pritisk v srednjem ušesu z zunanjim zračnim pritiskom, ščiti srednje uho pred infekcijo in preko nje se čisti srednje uho. Akutno vnetje srednjega ušesa navadno spremlja rinofaringalna okužba. Slabša prehodnost Evstahijeve tube ali njeno zaprtje pogojuje zmanjšanje pritiska v srednjem ušesu zaradi resorbcije zraka, to povzroči tudi nastanek edema sluznice bobnične votline in transudacijo tekočine v srednje uho. Ob močnem nategu mišice napenjalke mehkega neba, pride lahko do odprtja tube in zaradi izenačitve tlaka v srednjem ušesu z zunanjim tlakom, pride do “srka” okužene vsebine nosnega žrela v srednje uho. Transudat v srednjem ušesu pa je dobro gojišče za bakterije in tako se vnetje iz nosnega žrela nacepi v srednjem ušesu.

Po trajanju delimo vnetja v srednjem ušesu na akutna in kronična. Od ustreznosti zdravljenja je v mnogočem odvisno, ali bomo akutno vnetje ozdravili ali pa bo prešlo v kronično. Povzročitelji so navadno streptokoki in stafilokoki, redkeje pnevmokoki in virusi. Vnetje srednjega ušesa spoznamo z natančno anamnezo ter po subjektivnih in objektivnih znakih. Naglušnost prevodnega tipa je vodilno subjektivno znamenja vnetja srednjega ušesa, njena jakost pa je odvisna od stopnje in razširjenosti bolezni. Bolezen zdravimo z antibiotiki, ne smemo pa pozabiti na anemizacijo nosne sluznice, da oskrbimo normalno prezračevanje bobnične votline.

 

OBJEKTIVNI ZNAKI AKUTNEGA GNOJNEGA VNETJA SREDNJEGA UŠESA:

 

 • bobnič je zadebeljen
 • močno pordel
 • izobčen
 • skozi perforacijo izteka gnoj
 • zvišana je telesna temperatura
 • zvišani levkociti
 • zvišani vnetni parametri v krvi

 

SUBJEKTIVNI ZNAKI AKUTNEGA GNOJNEGA VNETJA SREDNJEGA UŠESA:

 

 • slabo počutje
 • glavobol
 • bolečina v ušesu
 • sluh je oslabljen
 • šumenje v ušesu
 • palpatorno občutljiv bradavičnik (mastoidizmus)

ZDRAVLJENJE AKUTNEGA VNETJA SREDNJEGA UŠESA:

 

 • antibiotik širokega spektra, dokler ne dobijo antibiograma nato ciljani antibiotik
 • skrbeti za izdatno anemizacijo rinofaringealne sluznice
 • analgetik
 • če se bolezen po dveh tednih ne umiri pomislimo na komplikacije

 

ZDRAVLJENJE KRONIČNEGA VNETJA SREDNJEGA UŠESA

 

operativno – timpanoplastika

 • odstranitev bolezenskih sprememb
 • rekonstrukcija koščic
 • zaprtje perforacije bobniča

Pogoji za uspešno operativno zdravljenje je normalna funkcija Evstahijeve tube.

 

 1. Eksokranialni in endokranialni zapleti vnetja!

 

Eksokranialne komplikacije so: akutno vnetje bradavičnika (mastiditis acuta), akutno gnojno vnetje pokostnice in kosti pnevmatičnih celic v mastoid, pareza in paraliza obraznega živca (paresis et paralysis nervi facialis), vnetje labirinta (labytinthitis) in vnetje vrška piramide (petrositis).

Endokranialne komplikacije pa so: ekstraduralni ognojek (abscessus ekstraduralis), subduralni absces (abscesus subduralis), vnetje in tromboza sigmoidnega sinusa (trombophlebitis et trombosis sinus sigmoidei), gnojni meningitis (meningitis purulenta), ognojek velikih in malih možgan (abscessus cerebri et cerebelli).

 

 1. Holesteatom srednjega ušesa !

 

Holesteatom srednjega ušesa je posebna oblika kostnega kroničnega vnetja srednjega ušesa. Bolezen prizadene tako otroke, kakor tudi odrasle. Po mnenju številnih avtorjev pa je rast holesteatoma pri otrocih agresivnejša in pogostost ponovitve bolezni pogostejša. Holesteatom je tvorba, sestavljena iz matriksa, ki je enako grajen kot vrhnjica kože brez dlačic in žlez, ter holesteatmske gmote, ki jo tvorijo odluščene celice ploščatega epitelija. Nastanek holesteatoma je najverjetneje posledica vraščanja vrhnjice iz sluhovoda v bobnično votlino po bobnični perforaciji v zadnjem zgornjem kvadrantu. S svojo rastjo holesteatom uničuje okolišno kost, kar ima patognomoničen pomen glede komplikacij. če se holesteatom inficira, ima izcedek iz sluhovoda neprijeten zadah. Na prizadeto uho bolnik slabo sliši in v ušesu mu šumi.

 

 1. Otoskleroza (kaj je, znaki, otoskopska slika, zdravljenje) !

 

Naraščajoča naglušnost zaradi bolezenskega zakostenevanja v notranjem ušesu. Je sistemska bolezen vezivnega tkiva. Je primarna bolezen kapsule labirinta, zakoščevanje labirinta temporalne kosti, kjer pride do razgradnje kosti in tvorbo nove kosti, ki onemogoča, da bi bilo stremence gibljivo. Otoskleroza lahko povsem blokira ploščo stremenca in ga napravi nepremičnega. Zdravljenje samega vzroka bolezni še ne poznamo. Začne se v ovalnem okencu, posledica je naglušnost (prevodna).Vzrok je neznan (etiološko nepojasnjena). Je 2x pogostejša pri ženskah (med 30-35let), ki jemljejo OKCH. Možna je dedna nagnjenost ali avtoimuno obolenje. Stanje se poslabša med nosečnostjo in po porodu. Simptomi: pacient nič ne sliši, otoskopska slika pa je normalna (se nič ne vidi). Terapija kirurško oboleli del nadomestimo s protezo. Protezo vstavimo v fistulo na procesus longus – veliki trak nakovalca.

 

 1. Kako razdelimo frakturo senčne kosti – piramide

 

????

 

 1. Kaj je presbiokuza, kateri toni so slabše slišni

 

PRI STAROSTNI NAGLUŠNOSTI (PRESBYACUSIS) JE SLUH OSLABLJEN NAJPREJ: za visoke tone, če se stopnjuje se okvarijo celice za nizke tone, je fiziološki pojav okoli 60. leta začne šumeti v obeh ušesih, vzrok je slaba prekrvavitev in degenerativne spremembe v Cortijevem organu, predvsem v bazalnem delu polžka, obojestranska naglušnost (ne sliši tik-takanja, telefona,..) Tertapija. slušni aparat.

 

 1. Akustična travma (kronična, akutna)

 

PRI AKUTNI AKUSTIČNI TRAVMI JE OKVARA:

 

V čutnih celicah Cortijevega organa. Je okvara spiralnega organa zaradi enkratnega ali kratkotrajnega delovanja močnih impulzov (pok- nad120db), povzroča šumenje z enostransko naglušnostjo kratkotrajna izpostavljenost preveliki glasnosti. Človek je lahko izpostavljen določenim zvokom prevelike glasnosti. Delovno mesto, izpostavljenost hrupu (če je jakost zvoka več kot 80, 90 db) = kronična okvara. Preprečujemo z zaščitnimi slušalkami, zamaški, peno, je obojestranska, nepopravljiva. Otoskopski izvid je normalen, bolnik toži o naglušnosti, močni utrujenosti, nervozen, pri delu ni zbran.

DG: avdiogram, TH: vit.A, sredstva za vazodilatacijo, brez ropota.

 

PRI KRONIČNI AKUSTIČNI TRAVMI JE OKVARA:

 

V čutnih celicah spiralnega organa. Je okvara v Cortijevem organa zaradi dolgotrajne izpostavljenost akustičnim dražljajem močnejšim od 90db, povzroča okvaro čutnic spiralnega organa, obojestransko nepopravljivo naglušnost, nervozo, nezbranost pri delu, izpad visokega frekvenčnega območja. TH: ni pravega zdravila, le varnostni ukrepi.

 

 1. Funkcije nosu

 

 • dihalno (respiratorno)
 • vohalno(olfaktorno)
 • govorno (fonatorno) funkcijo imunološka

(faktorja, grelec, čistilec, vlažilec vdihanega zraka, refleksogeni center, regulator količine

vdihanega zraka).

 

 1. Nosna polipoza !

 

Nosni polipi navadno nastanejo zaradi: dolgotrajnega draženja z alergeni ali infekcijami. Vnetja, ki potekajo dalj časa ponavadi je alergični vzrok, nastane oteklina in nato polip. Hormonske psihosomatske motnje, nepravilnosti v zgornji nosni votlini. Pride do edema, pri tem je motena venska drenaža in pride do izliva v stratum. Bolniki imajo težave z dihanjem. Polip je vzbrst ali izrastek, navadno s pec­ljem iz sluznice nosu. Če povzroča simptome, ga je potrebno kirurško odstraniti.

 

 1. Naštej obnosne votline!

 

Dokončno se razvijejo šele v puberteti. So z zrakom napolnjene in s sluznico prevlečene votline v obnosnih kosteh. K obnosnim sinusom štejemo: dva frontalna sinusa v čelnici tik nad obrvrmi, dva maksilarna v zgornjih čeljustnicah, dva etmoidalna, ki ležita v sitkah, ter sfenoidalni sinusi v zagozdnici.

 • čeljustna votlina – maksilarni sinus
 • sitkine celice – sinus etmoidalnes, (prednje in zanje sinus etmoidalnes anterior, sinus etmoidalnes posterior)
 • čelna votlina – sinus frontalni
 • zagozdična votlina – sinus sfenoidalis

 
[wp_ad_camp_1]
 

 1. Absces in hematom nosnega pretina (zdravljenje) !

 

HEMATOM NOSNEGA PRETINA NASTANE:

Zaradi poškodbe nosu, prelomi nosnega pretina, zaplet po operaciji

 

OGNOJEK NOSNEGA PRETINA ZDRAVIMO:

Kirurško in z antibiotiki. Ognojek poči, naredi se gnoj, pride do nevarnosti infekcije možgan ali do tromboze kavenoznega sinusa. Nos je otekel, boleč.

 

 1. Sinusitisi (zdravljenje)!

 

 1. Indikacije za tonzilektomijo!

 

 1. Zapleti akutnih tonzilitisov!

 

 1. Korozivna poškodba požiralnika (prva pomoč)!

 

 1. Kaj je disfonija?

 

Disfonija – hripavost. Je govorna motnja – fonacijska motnja tvorbe glasu, poznamo več vrst motenj-organsko in funkcionalno pogojene, hiperkinetična in hipokinetična disfonija, motnja glasu kot posledica operativnega posega v grlu.

 

 1. Delitev žrela in grla

 

 1. Zamejene (benigne) spremembe laringealnesluznice

 

 1. Sialodenitis

 

 1. Malignom grla (prva pomoč)

 

 1. 3 vrste RND (disekcije na vratu)

 

 1. Iz česa se razvije notranje uho!

 

Notranje uho se razvije iz ektoderma, zadebeline zunanjega kličnega lista. Notranje uho

je sestavljeno iz kožastega in koščenega labirinta. Kožasti labirint se prične razvijati v 4

embrionalnem tednu iz ektoderma in se konča v 25. tednu. Koščeni labirint se razvije iz

mezenhimalnega tkiva.

 

 1. Sestava notranjega ušesa!

 

 • v sredini labirinta je preddvor – vestibulum
 • spredaj je polžek – kohlea
 • zadaj polkrožni kanali – canales semicircularis

 

 1. Evstahijeva tuba!

 

Evstahijeva tuba povezuje bobnično votlino in žrelo 0,5 cm. Sestavljata jo koščeni in hrustančni del. Koščeni del izhaja iz prednje stene bobnične votline in je odprt, hrustančno membranozni del se končuje v lateralni ……nosnega žrela in je zaprt – odpre se pri goltanju, zehanju, izgovorjavi goltnikov. Odpiralka tube je mišica napenjalka mehkega neba. Tuba je prekrita v kostnem delu z enoskladnim prazmatičnem epitelijem z migetalkami v hrustančnem delu pa z večskladnim visokoprizmatičnem epitelijem z migetalkami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja