Pregledovanje nog pri sladkornih bolnikih

Diabetična noga je kakršnakoli okužba, razjeda ali uničenje globokih tkiv noge ob spremljajočih nevropatiji in/ali periferni žilni bolezni spodnjih okončin pri bolniku s sladkorno boleznijo. (Vilma Urbančič, Tatjana Lejko, 2011)

Razjeda na nogi in amputacija sodita med najpomembnejše vzroke obolevnosti sladkornih bolnikov in visokih stroškov za njihovo zdravljenje. O primarni preventivi okvare živčevja in ožilja je govora drugod v priporočilih, sekundarna intervencija pri bolnikih z razvijajočimi dejavniki tveganja pa lahko zmanjša breme bolezni in z njo povezanih stroškov tako posamezniku kot celotni družbi.

Infekcije noge opredelimo po teži na osnovi kliničnih in laboratorijskih značilnosti: obseg prizadetega tkiva, zadostnost arterijske prekrvitve, prisotnost sistemske toksičnosti, presnovna neurejenost.  (Vilma Urbančič, Tatjana Lejko, 2011)

Okvare živčevja so pogost zaplet sladkorne bolezni. Diabetična nevropatija je skupen izraz za različne klinične ali subklinične oblike primarnih nevropatij, ki so povezane s sladkorno boleznijo in jim ne moremo določiti drugega vzroka: npr. akutna boleča nevropatija, diabetična amiotrofija.

Diabetična nevropatija pomembno vpliva na povečano obolevnost, oviranost oziroma zmanjšano sodelovanje in kakovost življenja bolnikov s sladkorno boleznijo ter povečano umrljivost.

Prvi simptomi:

1. odrevenelost, mravljinčenje, elektriziranje se pojavijo in ves čas prevladujejo v stopalih in se s časom širijo proksimalno (nad gležnja, roki, sprednji del trupa)

2. bolečina (najpogosteje pekoča, srbeča in mravljinčava)

3. ali tiha: neboleče poškodbe ali trofične spremembe (npr. nevropatska osteoartropatija oziroma Charcot – jevo stopalo)

Simptomi so pogosto izrazitejši na večer in ponoči.

Prevladujejo senzorični znaki okvare tankih vlaken:

1. izguba ali zmanjšano zaznavanje termalnih dražljajev in bolečine/zbodljaja,

2. alodinija, hiperalgezija,

3. pogosto zgodaj pridruženo zmanjšano zaznavanje vibracije,

4. v nadaljevanju zmanjšano zaznavanje dotika, pr itiska in položaja Ahilovih refleksov ni mogoče izvabiti ali sta manjše amplitude. Distalne atrofije mišic in mišična šibkost ob izrazitih senzoričnih motnjah so znak napredovale polinevropatije.

(Vilma Urbančič, Aleš Pražnikar, 2011)

 

2. Reševanje problema s področja ZN

Obvezen sestavni del vzgojno – izobraževalnega programa vsakega bolnika s sladkorno boleznijo je pogovor o diabetični nogi in pomenu pregledovanja nog. (Vilma Urbančič, Tatjana Lejko, 2011)

Vsakemu sladkornemu bolniku se na kontrolah pregledujejo noge.

Pregled nog obsega:

1. anamneza: predhodna razjeda na nogi ali amputacija, simptomi periferne žilne bolezni, sposobnost za samopregledovanje nog (motnje vida, slaba gibčnost)

2. inspekcija:

deformacije stopala (kladivasti ali krempljasti prsti, kostne štrline); vidni znaki nevropatije (suha koža, obilna tvorba kalusa, razširjene vene) ali začetne ishemije; deformacije in poškodbe nohtov

3. zgodnje odkrivanje nevropatije (izgube zaščitne občutljivosti)

4. palpacija pulzov a.dorsalis pedis in a.tibialis posterior, ter ocena kapilarne polnitve.

Priporočljivo je določiti gleženjski indeks tudi bolnikom brez simptomov periferne arterijske bolezni.

5. pregled obutve.

Stopnja tveganja:

1 – ohranjena zaščitna občutljivost, ni deformacije,ni anamneze o ulkusih ali amputacijah

2 – izguba zaščitne občutljivosti ni anamneze o ulkusih ali amputacijah periferni pulzi tipni ni deformacije

3 – ohranjena zaščitna občutljivost, ni anamneze o ulkusih ali amputacijah, odsotni stopalni pulzi

4 – kombinacija;

• izgube zaščitne občutljivosti, ishemije in/ali deformacije

• in/ali anamneza o ulkusih ali amputacijah

• in/ali Charcotovo stopalo

Diplomirana medicinska mora pacientu s tovrstnimi težavami nuditi ustrezno zdravstveno vzgojo in pacientu predvsem poskušati približati pomembnost samopregledovanja in skrbi za noge. Poudariti je potrebno vsakodnevno samopregledovanje nog, higiena (umivanje vsak dan, pazi naj na temperaturo vode), uporaba krem za kožo (ne med prsti!), prepoved uporabe keratolitikov in ostrih inštrumentov za odstranjevanje trde kože in kurjih očes (trdakoža se mora vseeno redno odstranjevati). Pomembna je tudi ustrezna nega nohtov (pediker). (Vilma Urbančič, Tatjana Lejko, 2011)

Uporabljajo naj bombažne ali volnene nogavice, brez tesnih šivov ali elastike, ki zmanjšujejo pretok. Veliko vlogo ima tudi izbira obutve, ta naj bo iz mehkega usnja, z ne predebelim podplatom (peto do 3 cm) in zaokroženo konico, da stopala v čevlju lahko dihajo. Če je možno naj ne hodijo bosi. (LifeScan, Johnson & Johnson)

Bolnika poučimo, naj ob vsaki novonastali razjedi ali bolezenski spremembi na nogi, ki je sumljiva za vnetje ali akutno motnjo prekrvitve, takoj poišče zdravniško pomoč.

(Vilma Urbančič, Tatjana Lejko, 2011)

[wp_ad_camp_1]

3. Kritično mnenje

V Diabetološkem centru Kranj sem v enem dnevu videla kar nekaj novih reči, poglobila prejšnja znanja in spoznala delovanje specialistične ambulante.

Tako sem v teh nekaj urah videla, kako ljudje zelo različno dojemajo in sprejemajo stanje svojega »načina življenja s sladkorno boleznijo«. Nekateri se o bolezni veliko zanimajo, sprašujejo za nasvete, na primer kakšna hrana je primerna (kako je s sadjem), če so njihovi čevlji primerni, itd. Medtem ko drugi to jemljejo tako, kot da se ne dogaja njim in kot da le ta ne bo vplivala ali spreminjala njihovega življenjskega sloga.

Veliko se govori, da je v zdravstvu še vedno veliko premalo zdravstveno – vzgojne dejavnosti, in verjetno jo na kakšnem področju še vedno primanjkuje, vendar tokrat nisem imela takšnega občutka, saj osebje daje bolnikom veliko točnih informacij ter nasvetov, prav tako jim ne primanjkuje literature, in raznih izobraževanj, kar pomeni, da je še vedno največ odvisno od nas ljudi, kot bolnikov, koliko želimo za svoj način življenja in bolezen narediti.

 

Literatura:

◦ Urbančič V, Lejko T. Diabetična noga; 2011.

Dostopno na:  http://www.endodiab.si/dotAsset/7130.pdf  (12.3. 2013)

◦ Urbančič V, Pražnikar A. Diabetična nevropatija; 2011.

Dostopno na: http://www.endodiab.si/dotAsset/7130.pdf  (12.3. 2013)

◦  LifeScan, Johnson & Johnson. 10 nasvetov za ljudi s sladkorno boleznijo; Skrb za stopala. [letak]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja