Srčno popuščanje

Srčno popuščanje je resno obolenje, kjer srce ne prečrpava dovolj krvi za potrebe telesa, kar povzroča nabiranje tekočine v pljučih in ostalih delih telesa. Če je pravočasno odkrito in ustrezno zdravljeno, imajo lahko bolniki prav tako dolgo in kvalitetno življenje (Lainščak, b.l.).

Do srčnega popuščanja pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki najpogosteje nastane ob srčnem

infarktu ali zaradi vnetja srčne mišice, manj pogosto pa zaradi zvišanega krvnega tlaka, bolezni zaklopk ali drugih bolezni srčne mišice. Vzroka srčnega popuščanja nemalokrat ne ugotovimo. Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi (Poglajen, Šebeštjen, Okrajšek, Andročec, Vrtovec, 2012).

Simptomi akutnega srčnega popuščanja so:

–           Oteženo dihanje,

–           Sopenje,

–           Kašelj z rožnatim, penastim izmečkom,

–           Bleda, potna koža.

Srčno popuščanje nastane zaradi trenutnih ali preteklih zdravstvenih težav, ki poškodujejo ali preobremenijo srce, in to so:

Srčni infarkt
Bolezen koronarnega žilja
Visok krvni pritisk
Bolezni srčnih zaklopk, bolezni srčne mišice in vnetja ter pripojene okvare srca
Pljuča, ledvice (Lainščak, b.l.).

2. Reševanje proboema z področja ZN
Za učinkovito zdravljenje je nujno čim zgodnejše odkritje bolezni. V zadnjem času so bili ravno pri zdravljenju doseženi veliki napredki. Dandanes lahko veliko bolnikov živi normalno življenje in so manjkrat sprejeti na zdravljenje v bolnišnice. Obstaja veliko zdravil, ki odpravijo simptome in preprečujejo poslabšanje bolezni. Redno jemanje zdravil skupaj s spremembo življenjskega sloga in redno telesno aktivnostjo bo pomagalo izboljšati zdravje (Mulej, 2013).

Sami si lahko pomagamo z:

Prilagoditvijo življenjskega sloga: Ker je srčno popuščanje kronična bolezen in zahteva dolgotrajno zdravljenje, je ob tem nujna sprememba življenjskega sloga (Mulej, 2013).

Vzdrževanje teže: Srčno popuščanje je povezano s hitrimi spremembami telesne teže. Nenamerna izguba teže pomeni, da ni zadostnega kaloričnega vnosa, izgubo mišične mase zaradi manjše aktivnosti ali pa pretirana in neprimerna uporaba odvajal za vodo (Mulej, 2013).

Vnos soli: Pomembno je zmanjšati vnos soli. Odstranimo solnice z mize in poskusimo jesti več sadja in zelenjave, neobdelane hrane, manj nasičenih in več nenasičenih maščob, stročnic in rib (Mulej, 2013).

Vnos tekočin: Za večino bolnikov s srčnim popuščanjem je dopusten vnos 1,5 do 2 litra tekočin dnevno (voda, sokovi, ledene kocke, kava, čaj, mleko, juhe, gazirane pijače). Pri omejevanju poskusimo z manjšimi kozarci pijače, pogostejšimi manjšimi vnosi, pitjem zelo mrzlih ali zelo vročih pijač, lizanjem zamrznjenega sadja (Mulej, 2013).

Alkohol: Preveč alkohola pri srčni bolezni lahko zviša frekvenco in krvni tlak, dolgotrajno uživanje pa lahko povzroči okvaro srčne mišice (Mulej, 2013).

Bolnike, ki imajo nekatere simptome kot so kratka sapa, dušenje, težje dihanje leže, pridobivanje na teži, otekanje gležnjev in nog, splošna utrujenost in slabost je potrebno na tem področju poučiti in jih napotiti k zdravniku. Potrebno jih je spodbujati k pitju, ustrezni prehrani in redni telesni aktivnosti.

[wp_ad_camp_1]

Kritično mnenje

Pri srčnem popuščanju se mi zdi zelo pomembno to, da je bolnik poučen o svoji bolezni. Izredno pomembno vlogo ima medicinska sestra, kajti ona je tista, ki bolnika pouči o zdravem načinu življenja s srčnim popuščanjem, saj je zdrav življenjski slog pri tej bolezni ključnega pomena, seveda pa je ogromno odvisno od samih bolnikov, če vseh navodil držijo, ki mu jih je razložila, kaj to srčno popuščanje sploh je, vzroki za nastanek te bolezni, koliko je v Sloveniji obolelih za to boleznijo, na kaj mora biti pozoren, kdaj mora takoj obiskati zdravnika ter katerim stvarem se mora izogibati. Priporočljivo bi bilo tudi da bi bili s pacientom svojci, da bi tudi oni to slišali, saj je to zelo pomembno in bi se tako tudi oni kaj naučili. Zelo dobro mora spremljati vitalne funkcije pri bolnikih z srčnim popuščanjem

Literatura:

– Lainščak M. (b.l.) Ali vaše srce popušča. Ljubljana: Delovna skupina za srčno popuščanje

– Poglajen G., Šebeštjen M., Okrajšek R., Andročec V., Vrtovec B. (2012). V skrbi za vaše zdravje – Srčno popuščanje. Ljubljana: Klinični oddelek za kardiologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana

– Mulej M. Kaj naj bi vedeli o srčnem popuščanju. Jesenice: Splošna bolnišnica Jesenice. 2013 (zloženka)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja