Diabetična noga

Sladkorni bolniki vedo, da morajo veliko pozornosti nameniti svojim nogam.


KAJ POMENI IZRAZ »DIABETIČNA NOGA«?                  

Šibka točka vsakega sladkornega bolnika so noge, ki so vsakodnevno izpostavljene različnim dejavnikom. Na nogah ni videti nobenih vidnih sprememb, zato bolniki niso pozorni na spremembe občutenja bolečine in temperature, ki se pojavijo. Noge in stopala diabetikov potrebujejo veliko skrb in pozornost, saj neozdravljivi zapleti sladkorne bolezni, kot so okvare živcev na okončinah, slabša prekrvavitev in slabša sposobnost celjenja poškodb, v skrajnem primeru privedejo do izgube dela in cele okončine.

Z izrazom »diabetična noga« opisujemo skupino sindromov, pri katerih okvara živčnega sistema, slaba prekrvavitev in poškodbe z okužbo povzročijo razkroj tkiva in razjede na nogah. Temu lahko sledi gangrena in izguba okončine, ki sta zelo huda zapleta sladkorne bolezni.

Hude zaplete (gangrena in izguba okončine) sladkorne bolezni lahko preprečimo z zgodnjim odkrivanjem diabetične noge in z ustrezno nego ter pregledovanjem stopal in nog.

Zakaj so pogosti zapleti sladkorne bolezni povezani z nogami in stopali?
Na nastanek diabetične noge imajo največji vpliv kronični zapleti sladkorne bolezni (nevropatija, angiopatija), prav tako imajo velik vpliv tudi drugi dejavniki, kot so zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi in kajenje.

Nevroishemična oblika je posledica motnje v prekrvavitvi žil zaradi ateroskleroze žil s spremljajočo nevropatijo. Noga je običajno bleda, hladna in modrikasta. Stopalni pulzi niso tipljivi. Pojavijo se bolečine med hojo (intermitentna klavdikacija), pri hujši prizadetosti ožilja so bolečine tudi med mirovanjem. Pojavljajo se razjede največkrat na robovih stopala, nekroze na konicah prstov in gangrena prstov ali stopala. Razjeda je boleča. Če odkrijemo zgodnjo stopnjo, lahko razjedo pravočasno pozdravimo, čeprav celjenje poteka zelo počasi.

Nevropatična oblika je posledica diabetične nevropatije, prizadetosti perifernih živcev, pri kateri je značilen slab občutek za dotik in bolečino. Taka noga je običajno suha, topla in običajno neboleča, pulzi so tipljivi. Poleg tega se zaradi prizadetosti živcev na okončinah pojavi atrofija mišic na nogah, ki jih oživčujejo ti živci. Zaradi tega se poruši naravna oblika stopala, pride do sploščenih stopalnih lokov (ploske noge). Posledica je nastanek trše in odebeljene kože na podplatih oziroma na mestih nog, kjer je večja obremenitev. Razjeda običajno nastane na mestu največje obremenitve, kjer se pojavi čezmerno poroževanje kože (npr. velik, neboleč žulj, pod njim pa je razjeda). Razjeda je neboleča in lahko je zelo globoka. Temeljni način preprečevanja diabetične nevropatije je urejena sladkorna bolezen.

POMEMBNO JE REDNO PREGLEDOVANJE NOG                       .                   
Pri diabetični nogi je veliko poudarka na preventivi, ki obsega zgodnje odkrivanje, izobraževanje bolnikov s sladkorno boleznijo o pravilni negi nog in ustrezni obutvi. Kljub temu da z zgodnjim odkrivanjem diabetične noge lahko rešimo marsikatero okončino diabetika, žal še vedno veliko bolnikov s sladkorno boleznijo pogosto spregleda poškodbe ali pa jih zanemari in ne poišče strokovne pomoči.

KAKO PREGLEDUJEMO NOGE IN STOPALA?
Stopala in noge je potrebno redno pregledovati, najbolje vsak večer po negi nog. Pri tem si lahko pomagate z ogledalom ali pa vam stopala pregleda kdo drug.

Pri pregledovanju nog bodite pozorni na:
• temperaturo kože,
• obliko stopala,
• spremenjeno barvo kože,
• glivično okužbo kože,
• boleče dele stopal,
• trdo in debelo kožo na podplatih, konicah prstov in peti,
• kurja očesa na prstih in med prsti,
• žulje in vreznine,
• rane in razpoke.

Poskrbite za ustrezno nego svojih stopal
• Noge si umivajte vsak dan pod tekočo toplo vodo, ki naj ima med 36 in 37 oC. Temperaturo vode vedno preverite s komolcem ali termometrom. Priporočamo blago tekoče milo. Odsvetujemo uporabo krtač in masažnih krp, ki lahko poškodujejo stopala.
• Noge je treba vedno obrisati do suhega, še posebej med prsti, saj so mokre in zmehčane bolj dovzetne za okužbe.
• Po umivanju stopal svetujemo uporabo vlažilne kreme, ki je primerna za stopala diabetikov, vendar ne med prsti. Uporabo pudrov ne priporočamo, saj lahko dražijo kožo.

RAZJEDE NA STOPALIH LAHKO PREPREČITE!
Razjeda na nogi diabetika se običajno ne pojavi spontano, pač pa je vzrok zanjo vednopoškodba, ki je diabetik ne zazna zaradi delne ali popolne izgube občutka za bolečino in temperaturo.

Poškodbe, ki potrebujejo večjo pozornost sladkornega bolnika, so:
• žulji zaradi pretesnih ali neustrezno oblikovanih čevljev,
• opekline (vroč asfalt),
• poškodbe z ostrimi predmeti (npr. črepinje) med boso hojo,
• oparine zaradi prevroče vode pri umivanju,
• suhe opekline pri gretju nog pri peči ali z grelno blazino.

[wp_ad_camp_1]

Kaj lahko povzroči poškodbe stopal?
• tujek v čevljih (npr. kamenček),
• nagubane ali zakrpane nogavice,
• premajhna ali prevelika obutev,
• neustrezni pripomočki za nego nog,
• nestrokovna pedikura,
• uporaba kemičnih sredstev za mehčanje trde kože ali kurjih očes (mazila, tekočine za kurja očesa).

Tudi majhne poškodbe stopal lahko privedejo do razjede na stopalih in posledično do izgube okončine, če boste poškodbo spregledali ali ji ne boste posvečali velike pozornosti. Vsako poškodbo stopala pri diabetiku je pomembno pravočasno odkriti. Pri preprečevanju poškodb in razjed na stopalih lahko veliko storite sami z uporabo primerne obutve in nogavic iz naravnih materialov (bombaž ali volna) ter s pregledovanjem in ustrezno nego stopal.

KAJ STORITI V PRIMERU OKUŽBE DIABETIČNEGA STOPALA?
Okužba poškodbe je zaplet pri vseh oblikah diabetične noge in spada med najpogostejše vzroke za bolnišnično zdravljenje bolnikov s sladkorno boleznijo. Običajno so poškodbe vstopna vrata za mikroorganizme, zlasti pri uporabi nesterilnih škarij ali drugih pripomočkov za nego nog. V primeru okužbe diabetičnega stopala je potrebno obiskati ambulanto splošne prakse ali diabetološko ambulanto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja