Preeklampsija

Preeklampsija je bolezen, ki se pojavi samo v nosečnosti. Že samo ime nakazuje na to, da gre za predstopnjo neke druge bolezni – eklampsije. Eklampsija kot zaplet preeklampsije pa je huda bolezen, ki se kaže z napadi, podobnimi epileptičnim. Nosečnica izgubi zavest. Vendar vzroki teh generaliziranih krčev niso posledica epilepsije niti možganskega tumorja ali drugih procesov v glavi.
»Zgodnje oblike preeklampsije nosečnica ne občuti in je zato ne prepozna. Aktivno jih iščemo na preventivnih pregledih v nosečnosti, ko nosečnicam izmerimo krvni tlak in pregledamo, ali se v seču pojavljajo beljakovine. Zato je izjemno pomembno, da nosečnice redno hodijo na preglede. Znaki, ki nosečnico opozarjajo, da se lahko pri njej razvija preeklampsija, so: hud glavobol, motnje vida, kot je bliskanje ali iskrenje pred očmi, bolečine v žlički in pod desnim rebrnim lokom, hitro naraščanje edemov in zato hiter porast telesne teže,« opisuje doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s Kliničnega oddelka za perinatologijo ljubljanskega UKC. Poleg naštetih znakov se lahko pojavijo tudi zmedenost, slabost, bruhanje, občutek težke sape, na koži so lahko opazne petehije, drobne pikčaste krvavitve iz kapilar, ki kažejo na večjo nagnjenost h krvavitvam.
Kje so pravzaprav vzroki?
Vzrok za preeklampsijo je slabo vraščanje posteljice v maternično steno. Posteljica oz. žile v posteljici so lahko slabo razvite ali pa se zamašijo. »Bolezen nastane zaradi motenj pri vgnezditvi posteljice v maternico oziroma pri prilagajanju maternice in žil nosečnice na nosečnost. Zato je ogrožen tudi plod – to se najprej kaže z zaostajanjem v rasti ploda in s pomanjkanjem plodovnice. Zato na preventivnih pregledih ocenjujemo velikost maternice z merjenjem razdalje od sramne kosti do vrha maternice,« pravi naša sogovornica.
Kako sta ogrožena nosečnica in plod?
Preeklampsija ogroža življenje nosečnice in ploda, neprepoznana oziroma nezdravljena pa lahko vodi v smrt enega ali obeh. »Pri nosečnici se lahko zgodi okvara različnih organov nosečnice – od okvare ledvic, jeter, možganov in pljuč, ki so navadno prehodne, v težkih oblikah pa so lahko tudi dolgotrajne, saj se zaradi možganske krvavitve pojavi tudi okvara možganov. Plod je ogrožen zaradi zastoja v rasti, če se zgodi prezgodnja ločitev pravilno ležeče posteljice, pa je posledica lahko tudi smrt ploda,« pripoveduje Nataša Tul Mandić. »Pri hudih oblikah preeklampsije je treba nosečnost prekiniti predčasno, zato so nekateri plodovi dodatno ogroženi še zaradi nezrelosti.«
Zdravljenje preeklampsije
Če ima nosečnica le zvišan krvni tlak in nima beljakovin v urinu ali drugih laboratorijskih znakov za bolezni ledvic ali jeter, ji najprej svetujemo, naj omeji vnos soli in maščob s hrano, naj se izogiba stresu in naj več počiva. Če ti ukrepi ne zadoščajo, ji damo zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Vsekakor pa je cilj podaljševanje nosečnosti, dokler plod ni dovolj zrel za porod, in preprečevanje zapletov pri nosečnici. Pri vseh težkih oblikah nosečniške hipertenzije in preeklampsije pa je edini učinkoviti način zdravljenja porod – ne glede na višino nosečnosti.
Pri eklampsiji je edino dokončno zdravljenje prekinitev nosečnosti. Nosečnica je smrtno ogrožena in potrebuje hiter prevoz v najbližjo bolnišnico. Dokler nosečnice ne pripravimo za varen porod, pa je zdravljenje že razvite eklampsije simptomatsko: zmanjšati je treba preveliko aktivnost osrednjega živčevja in živahnosti refleksov, s čimer se preprečijo nadaljnji krči in možganska krvavitev.
[wp_ad_camp_1]
Ali lahko preeklampsijo nosečnici napovemo?
»Najpogosteje se preeklampsija pojavi v prvi nosečnosti, kar pa ni nujno. V ogroženo skupino potencialnih bolnic za preeklampsijo sodijo ženske, ki imajo kronične bolezni, in tiste, ki so že v prejšnjih nosečnostih imele preeklampsijo ali zaplete. Stanje preeklampsije ima genetske in imunske vzvode, gre pa za imunost nosečnice proti delu ploda, ki mu ga določajo očetovi geni. Z istim partnerjem se torej stanje v naslednji nosečnosti lahko ponovi, vendar le v 50 % primerih. Nemogoče pa je določiti, ali se bo stanje ponovilo v blažji ali težji obliki, niti ne tega, koga bo mogoča bolezen takrat ogrozila bolj, nosečnico ali plod. Pred nosečnostjo žal ne poznamo nobenega sredstva za preprečitev slabega razvoja posteljice. Priporočljivo je le jemanje folne kisline med zanositvijo in tri mesece po njej, po 12. tednu pa se lahko oceni rizične dejavnike, kot je na primer merjenje pretoka krvi skozi maternični arteriji. Če bi ta nakazoval povečano tveganje za razvoj ponovnega obolenja v smeri preeklampsije, ginekologi predpišejo terapijo in nadzor pretoka krvi skozi maternični arteriji še nekajkrat v nosečnosti oziroma vsaj enkrat med 22. in 24. tednom. Priporočajo se tudi nestresno življenje, neslana dieta in pitje veliko vode, kar pa se sicer priporoča tudi pri zdravi nosečnosti.«
Je eden izmed vzrokov preeklampsije mehanska kontracepcija?
»Leta 2002 je na letnem srečanju Ameriškega združenja ginekologov in porodničarjev Einarsson predstavil zanimive izsledke raziskave, v kateri je primerjal 113 žensk s preeklampsijo v nosečnosti s 226 takimi, ki v nosečnosti niso imele nobenih težav. Njegove ugotovitve so povezane z uporabo mehanske kontracepcije, kondoma. Ugotovil je, da je preeklampsija pogostejša pri ženskah, ki so uporabljale mehansko kontracepcijsko sredstvo, in sicer zato, ker ženske niso prišle v stik s semensko tekočino pred spočetjem in njihov imunski sistem je pozneje spoznal beljakovine posteljice kot tujek. Nadaljnji izsledki raziskav pravijo, da so imele največje tveganje za preeklampsijo ženske, ki so uporabljale kondom in bile s partnerjem pred spočetjem otroka kratek čas. Pri teh naj bi bila preeklampsija kar šestinpolkrat pogostejša kot pri ženskah, ki so bile s partnerjem več kot leto dni in so uporabljale drugačne kontraceptivne metode.«

»Te ugotovitve niso nove, vendar niso bile nikoli popolnoma dokazane in sprejete v strokovnem svetu. Dejstvo je, da je preeklampsije več pri zelo mladih nosečnicah in te so pogostejše uporabnice kondoma – in na razvoj preeklampsije bolj vpliva to, da so zelo mlade in prvič noseče kot pa uporaba kondoma. Za preprečevanje preeklampsije vsem nosečnicam priporočam, da zanosijo takrat, ko si to želijo in ko so v dobrem zdravstvenem stanju – to zlasti velja za ženske s kroničnimi boleznimi. Vsem priporočam redne obiske v posvetovalnicah za nosečnice in da se ob poslabšanju počutja v nosečnosti, zlasti pa ob hudem glavobolu, motnjah vida (bliskanje pred očmi), bolečinah v žlički in pod desnim rebrnim lokom, hitrem naraščanje edemov in zato ob hitrem porastu telesne teže takoj oglasijo na pregled. Vsem nosečnicam, zlasti prvesnicam in tistim, ki so že imele preeklampsijo v prejšnjih nosečnostih, pa svetujem ultrazvočni pregled pretokov krvi skozi maternične žile med 20. in 24. tednom nosečnosti. S pregledom lahko najdemo tiste nosečnice, ki so bolj ogrožene, da se bo pri njih razvila preeklampsija. Te nosečnice dodatno opozorimo na možnost preeklampsija in pri njih še bolj zavzeto iščemo zgodnje znake bolezni,« konča sogovornica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja