Zdravstvena nega bolnika, ki prejema citostatsko terapijo-plonk

MS deluje na 3 področjih: preventivi in kurativi stranskih učinkov sistemskega zdravljenja, ter pripravi in aplikaciji zdravil. Stranski učinki citostatikov in vloga Ms: toksičnost citostatikov se kaže z stranskimi učinki: okvare sluznic, slabost, bruhanje, neješčnost, zaprtje, anemija, alergične reakcije. Stranski učinki citostatikov glede na čas pojavljanja: takojšni (alergična reakcija, srčna aritmija), zgodnji prvih 24ur (slabost, bruhanje), intermediarni (3-10 dni po aplikaciji- anoreksija, zaprtje, spremembe na koži), pozni (hiperpigmentacija kože, spremembe na nohtih).

Pomembna je vloga ms ki B sproti informira, poučuje, mu pomaga pri izvajanju preventivnih ukrepov. Ms mora poznati: vrste citostatikov, stranske učinke, standardizirane načrte Zn glede na stranske učinke citostatikov, fiz in psih pripravo B na citostatsko zdravljenje, varno ravnovesje s citostatiki in z odpadki, ki pri tem nastanejo, priprava B na odhod domov. Pomen informiranja B pri sistemski terapiji: Ms mora B informirati v zvezi z preventivnimi ukrepi za preprečevanje- omilitev stranskih učinkov, ki jo povzroča sistemsko zdravljenje, B spodbujati pri izvajanju preventivnih ukrepov in ocenjevati njihovo učinkovitost. Informacije podajamo razumljivo.

Pred pričetkom zdravljenja damo B infor, ki obsegajo predvideno št aplikacij citostatikov, kje in kako bo dobival zdravilo, pričakovani stranski učinki zdravljenja.

ZN GLEDE NAJPOGOSTEJŠE STRANSKE UČINKE CITOSTATIKOV: Okvara ustne sluznice- stomatitis: kaže se ko vnetna reakcija ustne sluznice in intraoralnega mehkega tkiva na citotoksične učinke kemoterapije. Lahko preide v boleče razjede, hemoragije in sek infekcije. Ločimo 4 stopnje stomatitisa, 4 je najtežja oblika. Delo ms poteka v smislu preventive in na tem področju ms samostojno načrtuje in izvaja ZN.

Dejavniki tveganja: starost, vrsta in odmerek citostatikov, nevropenija, steroidi, neustrezna ustne higiena, neurejeno zobovje, alkohol, kajenje.
Na začetku zdravljenja ms oceni stanje ustne sluznice, glede na neg anamnezo opredeli dejavnike tveganja za B, oceni B navade in pripravi načrt ZN po stadijih stomatitisa. B si mora bolj intenzivno čistiti ustno votlino( po vsakem obroku z mehko ščetko, otroško pasto, v 3,4 stadiju ne ščetke- krvavitev), pomembno stalno vlaženje z žajblevim, kamiličnim čajem, deluje protivnetno.

Ko se pojavi stomatitis pa z fiz raztopino- pospešuje granulacijo. B damo navodila za uporabo zobne nitke in zobne prhe. B naj uporablja zaščitno kremo za ustnice in antiseptične tablete za za usta in žrelo. Poučimo ga o pomenutekočine in ustrezne prehrane. Ms 1x dan oceni stanje ustne votline in načrtovati ZN. Vnetje sluznice požiralnika- ezofagitis: pojavi se sočasno z vnetjem ustne sluznice. Ms mora posvetiti posebno pozornost zgodnjim znakom vnetja, ker zaradi anatomske lege požiralnika ti niso klinično vidni. Pozorna mora biti na bolečine pri požiranju, občutek kepe v požiralniku in pri požiranju. Ob prvih znakih ezofagitis po nar dr apliciramo lokalni antimikotik.

ZN je usmerjena v preventivo, ob prisotnosti vnetja se posvetimo vzdrževanju optimalnega prehranskega statusa, prep. sek infekcij- glivičnih. Poškodbe sluznice želodca in črevesja- gastroenterokolitis: najpogosteje se kaže z drisko, potencialni problemi, ki jih moramo upoštevati: dehidracija, abd bolečina, omejitve pri gibanju, izguba TT, odklanjanje hrane, tekočine. Aktivnosti ZN so usmerjene v učenje B o pomembnosti tekočine v času driske, nadzor nad TB, zaužito hrano, preprečevanje vnetja perianalnega predela, spremljanje kožnega turgorja. Potrebna je visoko kalorična dieta, v več manjših obrokih, aplikacija predpisanih zdravil, B omogočiti počitek.
[wp_ad_camp_1]
Slabost in bruhanje: Glede na čas ločimo akutno, subakutno in pozno slabost ali bruhanje. Vzporedni dejavniki ki vplivajo so: starost, spol(mladi, Ž), uživanje alkohola(pri alkoholikih je tveganje nižji), neg prejšne izkušnje, strah, zaskrbljenost. B grozi pomanjkanje tekočine, izguba TT, aspiracije, oslabelost- vse to upoštevamo pri načrtu ZN.

Pred začetkom zdravljenja z citostatiki, je pomembna psih priprava B. Aktivnosti ms: ureditev B ožjo okolico, prilagoditi prehrano glede na B stanje( hrana po želji), omejiti fiz sposobnosti v času siljenja na bruhanje- bruhanja, aplik antiemetične th po na dr, zagotovitev tekočine za pitje, vodenje TB, opazovanje izbruhane mase, kontrola VF, preprečiti aspiracijo- pravilen položaj B.

Pomembna je priprava B in svojcev na bivanje v domači oskrbe: učenje pravilnega položaja po hranjenju in pri bruhanju, jemanje antiemetikov ob predpisanih urah in prep stranskih učinkov, učenje sprostitvenih tehnik, o pomembnosti zadostne prehrane, tekočine.Zavora v delovanju kostnega mozga- mielosupresija: citostatiki prizadenejo tudi E, L, T, posledice so nevtropenije, trombocitopenije, anemije. Nevarnosti ki grozijo B so: znižanje odpornosti- možni infekti, spontane krvavitve pri padcu T, anemije zarad zmanjšane celotne mase E- kaže se z vrtoglavico, utrujenost, bledica. Aktivnosti ZN pri levkopeniji: B poučimo o pomembnosti izvajanja naslednjih ukrepov: prhanje 2x dnevno, poostrena higiena rok, uporaba elek brivnika, uživanje tekočin do 3000l, izogibanje potencialnim virom okužbe, izvajanje dihalnih vaj, počitek. Izvajamo aseptično metodo dela, izogibamo se invazivnim posegom. V primeru hude nevtropenije- izolacija B( temp 3x dnevno, odvzem kužnin, dieta, opazovanje). Aktivnosti ZN pri trombocitopeniji: B opozorimo, naj se izogiba poškodbam, pozoren naj bo na prve znake manjših krvavitev in takoj obišče dr. Opazujemo, ali je prišlo pri B do spontanih krvavitev.

Poostrena ustna hig, hig telesa, dihalne vaje, B naj ne izpihuje močno skozi nos, naj uživa blaga odvajala, da se izogne potiskanju. V domači oskrbi ne aspirina. Izogibamo se vbodam v veno, mišico, kateterizaciji, klizmi. Pozorni na menstrualno krvavitev. B dobi protilaktično transfuzijo T, da zmanjša možnost nastanka spontanih krvavitev. Aktivnosti ZN pri anemiji: B poučimo o vzrokih za nastanek anemije in ga seznanimo o preven ukrepih za prep zapletov pri anemiji. Pomembno da omogočimo počitek, odsvetujemo čezmerno fiz aktivnost. Opazuje ali so se pri B pojavili simptomi anemije. B razložimo postopek prejemanja transfuzije, ki je najpogostejši način zdravljenja. Lokalne in sistemske spremembe na koži: najpogostejše sistemske bolezni so: izpadanje dlak, las, spremebe na nohtih, preobčutljivost na svetlobo pri izpostavljenih predelih kože, koprivnica, srbenje, izpuščaji. Najpogostejše lokalne spremembe na koži: vnetje vene, obarvanost vene, pekoča bolečina, lokalna koprivnica.
Standardiziran načrt ZN zajema informiranje B z možnimi spremembami na koži pri njegovi shemi zdravljenja. Poleg tega B svetujemo: naj uporablja blag šampon in mlačno vodo, blage detergente pri pranju perila, deodorant brez alkohola- ne na mesto aplikacije citostatikov, ohlapna oblačila, uporaba zaščitnega klobuka. Odsvetujemo: praskanje kože, uporaba grelnih teles ali ledu, plavanje v bazenu- morju v času kožne reakcije. Posebno pozornost moramo posvetiti: ALOPECIJA ali izpadanje las, dlak, obrvi. Je stranski učinek citostatikov, ki je najbolj viden za okolico, ki negat učinkuje na samopodobo B. Pojavi se 2-6 tednov po začetku th. Ločimo 4 stopnje, ki je odvisna od vrste citostatikov, ki jih B prejme, doze, kombinacije zdravljenja. Ukrepe za preprečevanje predpiše dr( danes uporabljamo kapo, s pomočjo katere izvajamo hipotermijo lasišča največ 50-60min. B omogočimo nakup lasulje- recept, uporaba blagih šamponov.
EKSTRAVAZACIJA: je razlitje citostatika v podkožje ali v kožo na mestu ali v okolici vboda. Prve znake opazi B, na mestu vboda občuti bolečino in napetost, nato opazimo rdečino, oteklino, inf teče počasneje.

Ukrepi ms ob pojavu ekstravazacije: takojšna prekinitev aplikacije, aspiracija citostatika iz iv kanile in podkožja, aplikacija iv antidota po standardu in odstranitev iv kanile, sterilno pokrivanje vbodnega mesta, namestitev obhladkov, roka naj bo dvignjena in miruje. Da bipreprečili ekstravazacijo mora biti ms ki aplicira citostatike strokovno usposobljena in izkušena. Upoštevati standard nastavitev iv kanile, pred aplikacijo preveriti prehodnost vene s fiz raztopino in po končani aplikaciji. Nevropatije: se kažejo kot odrevenelost in mravljinčenje v okončinah, neusklajenost gibov, utrujenost. Lahko se kažejo kot polenitev peristaltike, ki lahko vodi v zaprtje. B seznanimo z možnostjo nastanka, ga spodbujamo k pitju in uživanju balastne hrane.

Učinek na organe: nefrotoksičnost se kaže z neposredno okvaro glomerulov in tubulov ledvic ali posredno okvaro z metaboliti, ki nastanejo zaradi hitrega razpada tumorskih celic ob citostatski th. MS pouči B o znakih nefrotoksičnosti: pekoče uriniranje, hematurija, bol v križu, pov temp, slabost, driska. Pomembno da B zaužije dovol tekočine. MS vodi TB, nadzira alkalnost urina. Citostatiki iz skupine AB lahko povz motnje srčnega ritma. Zvišana tel temperatura: pomembno da B povemo kdaj se bo pojavila pov tel temp, da mu zagotovimo dovolj tekočine in po dr naročiluantipiretike. Učinek na spolne žleze: lahko je začasen ali stalen. Odvien od starosti, vrste obolenja. Pri M lahko v času zdravljenja postanejo sterilni. V tem primeru B dajo spermo v zmrznitev in si po končanem zdravljenju ustvarijo družino. Pri Ž simptomi menopavze. Oba partnerja je treba poučiti o spolnosti. Menzes je lahko nereden- potrebna zaščita. Uspehi so skromni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja